30.8.2024. 19:00
0
Macron okončao dvodnevnu posjetu Srbiji: Srbija "od njegovih" kupila 12 novih borbenih aviona
Francuski predsjednik Emmanuel Macron okončao je danas dvodnevnu posjetu Srbiji koju je obilježila kupovina 12 novih borbenih aviona "Rafalea" i Macronova poruka da podržava Beograd na putu ka Briselu te naklonost Pariza projektu rudarenja rijetkih sirovina u Srbiji.

Srbija je jučer, prvog dana Macronove posjete, s Francuskom potpisala ugovor o kupovini 12 novih borbenih aviona "Rafale" vrijednih 2,7 milijardi eura.

Ugovor, koji su potpisali srbijanski ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Dassault Aviationa Eric Trappier, uključuje logistički paket, rezervne motore i dijelove za te višenamjenske avione.

Macron je ocijenio da je kupovina "Rafalea" jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom dviju država u sklopu snažne, suverene Evropske unije.

Poručio je također da je Srbiji mjesto u EU i da njoj "treba jaka Srbija", a Srbiji je potrebna "jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese".

Posjetu francuskog šefa države pratilo je potpisivanje ukupno 12 međudržavnih sporazuma.

Macron je, govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, ponovio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni dio približavanja EU te da kompromisa ne može biti bez hrabrih odluka obje strane.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.