11.9.2024. 16:53
0
Kosovo podiglo optužnicu protiv Radoičića i 44 drugih za napad u Banjskoj
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili dio oružane grupe koja je u mjestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

Optuženi su, prema riječima tužioca Naima Abazija, imali različite uloge u okviru kriminalne grupe – "od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca".

"Među glavnim optuženima je i pojedinac sa ključnom pozicijom kao vođa grupe, Milan Radoičić, koji je igrao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima", rekao je Abazi novinarima u Prištini.

U napadu u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra 2023. godine oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa sjevera Kosova, za koga se vjeruje da se nalazi u Srbiji.

Tužilac Abazi je rekao i da je zahvaljujući međunarodnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, zemljama Evropske unije i drugima, Tužilaštvo uspelo da osigura "dokaze koji su pomogli da se podigne ova snažna optužnica".

On je rekao da je tokom istrage "oduzeta imovina, oklopna vozila, gotovina i bankovni računi za koje se sumnja da su pribavljeni nezakonitim radnjama".

Prema njegovim riječima, zaplijenjeno je "više od 1.266 komada oružja i druge opreme".

"Ova akcija (zapljene) je imala za cilj da spriječi korištenje te imovine za dalje kriminalne aktivnosti, tako što će pogoditi finansijsku strukturu ove kriminalne grupe", rekao je Abazi.

Što se tiče krivičnog dela pranje novca, tužilac je rekao da su istražitelji otkrili da su "sredstva prenošena preko složenih finansijskih mreža, uključujući poslove registrovane na imena trećih lica i ulaganja u nekretnine".

"Praćenje ovog novca zahtijevalo je detaljnu finansijsku analizu i uključivanje stručnjaka na terenu", rekao je Abazi.

U pritvoru na Kosovu se nalaze tri osobe koje su uhapšene tokom napada u Banjskoj.

Izvori RSE u Specijalnom tužilaštvu Kosova su sredinom jula naveli da je priprema optužnice u završnoj fazi, te da će "istraga u slučaju Radoičića dobiti konačni epilog". Naveli su i da se podizanje optužnice ne očekuje pre jeseni.

Za Radoičićem je raspisana i međunarodna Interpol potjernica na zahtjev Kosova putem Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Istragu o napadu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je putem EULEX-a (Misija Evropske unije za vladavinu prava) zatražilo informacije od Kosova o slučaju Banjska.

Međutim, Ministarstvo pravde Kosova 14. augusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da je taj zahtjev odbijen.

Ministarstvo pravde Kosova je u odgovoru za RSE ranije navelo da je zahtjev Srbije u suprotnosti sa nekoliko tačaka Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji, te da "samo kosovski pravosudni organi imaju nadležnost da sude u slučajevima koji su počinjeni na teritoriji zemlje".

Dodaje se i da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, na zahtjev upućen u oktobru prošle godine, "za predaju zločinaca kako bi bili privedeni pravdi u Republici Kosovo".

Ovo ministarstvo je zatražilo i međunarodnu istragu o, kako se navodi, "bazama za obuku terorista na području Srbije, umiješanosti Srbije u finansiranje i snabdevanje terorista oružjem".

Premijer Kosova Albin Kurti je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom uslovio predajom Milana Radoičića kosovskim pravosudnim organima.

"Sve dok su Radoičić i njegova grupa slobodni i zaštićeni u Srbiji, nema poverenja u dijalog o normalizaciji odnosa", rekao je Kurti krajem juna.

Državni vrh Srbije je u nekoliko navrata negiralo bilo kakvu umiješanost u napad u Banjskoj.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj i nekoliko puta pozvala vlasti u Srbiji da pozovu na odgovornost sve učesnike napada.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.