23.9.2024. 11:13
0
Napad na studente ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu
FOTO: RSE
Studentica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivistica neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić nalaze se u Urgentnom centru nakon što su fizički napadnuti od strane nepoznatih lica i privatnog obezbjeđenja zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Kako je za Betu ispričao Đurić, incident se desio ujutro oko šest sati kada su studenti i aktivisti grupe STAV došli pred zgradu Rektorata u kojoj bi 23. septembra trebalo da bude održan drugi krug izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje ovi studenti smatraju nelegitimnim jer učestvuje samo jedna lista.

Tu su primijetili grupu od tridesetak u crno obučenih mladića, sa kačketima i maskama, koji su bacili eksplozivnu napravu studentima pod noge, dodao je Đurić.

"Oni su onda počeli da se guraju sa nama, da nas udaraju, a napali su čak i službeno lice, policajca", rekao je Đurić.

Mila Pajić, studentica i aktivistica grupe STAV, izjavila je da su oko pet ujutru vidjeli "lica koja se šunjaju iza rektorata kroz šumicu, koja su imala kačkete, crne maske, rukavice i bili su obučeni u crno".

"Ja sam prišla da vidim šta se dešava sa koleginicom i kolegom i onda kad smo prišli, kada smo ih vidjeli, uspjela sam da zabilježim to i snimkom, oni su bacili tu neku eksplozivnu napravu, mi smo pobjegli", rekla je Pajić na konferenciji za medije.

Ona je kazala da su studenti pozvali policiju te da se nakon sat vremena pojavio jedan policajac. Ubrzo potom, dodala je Pajić, pojavilo se oko 15 muškaraca obučenih u crno, "spremnih da uđu u Rektorat".

"Pretpostavljamo da su to drugi pripadnici privatnog obezbjeđenja, koje je već bilo u zgradi Rektorata. Mi smo došli do vrata zajedno sa pripadnikom policije, koji je takođe u tom guranju zadobio neke povrede. Mene je neko šutnuo u natkoljenicu, moj kolega Srđan je dobio povredu koljena, zadobili smo lakše tjelesne povrede", rekla je Pajić.

Prema njenim riječima, ljudi koji su na studente bacili eksplozivnu napravu su bili vrlo slično obučeni kao pripadnici privatnog obezbjeđenja.

"Dakle, radi se o grupi koja je poslana da obezbijedi kršenje Pravilnika, tačnije da se izbori protivno pravilniku održe u zgradi Rektorata", rekla je Pajić.

Grupa STAV je na Instagramu objavila video ‚na kojem se vidi grupa mladića sa kačketima koji bacaju neku vrstu eksplozivne naprave u pravcu studentice koja ih je snimala telefonom.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije su za Radio Slobodna Evropa rekli da u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu rade na rasvjetljavanju slučaja.

Dodaju da su uzeli izjavu od dvije osobe, ali da je tužilaštvo tražilo da se ispitaju i oštećeni, to jest studenti koji su povrijeđeni u incidentu.

Djelo je za sada kvalifikovano kao narušavanje javnog reda i mira, kažu u Policijskoj upravi.

Grupa nastavnika i saradnika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu saopštila je da najoštrije osuđuje nasilje koje je protiv studenata tog fakulteta.

"Solidarno stojimo uz naše studente i zahtijevamo da krivci za nasilje budu kažnjeni. Pozivamo upravu Filozofskog fakulteta, kao i sve druge organe našeg fakulteta, da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje koje se sprovodi u ime sada već potpuno nelegalnih i nelegitimnih izbora za Studentski parlament", navode u saopštenju.

Nastavnici, asistenti i saradnici zaposleni na Filozofskom fakultetu pozvali su upravu i organe te visokoškolske ustavnove da "što prije nađu rješenje koje će biti, prije svega, na zadovoljstvo svih studenata Filozofskog fakulteta".

Dodali su da osuđuju relativizovanje ovog problema u smislu da je riječ o "sukobu dvije grupe studenata".

"Očigledno se ne radi o tome. Tome smo svjedočili i rano jutros kada je grupa nepoznatih lica fizički povrijedila naše studente", navodi se u pismu koje je potpisalo devet nastavnika i saradnika.

Studenti grupe STAV izbore smatraju nelegitimnim budući da na njima učestvuje samo jedna lista, ali i zbog toga što se održavaju u zgradi Rektorata a ne matičnog Filozofskog fakulteta.

Oko 8 sati počeli su izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, a studenti STAV-a trenutno blokiraju ulaz u Rektorat i ne daju nikome da uđe i glasa, javlja novosadski portal 021.

Tom prilikom je, kako javlja ovaj medij, došlo do incidenta kada su osobe u zgradi fakulteta gurnule vrata na djevojke koje su se nalazile ispred i tako ih povrijedili. Policija nije reagovala.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje su više puta blokirali studenti iz organizacije STAV koji tvrde da su izbori nelegitimni jer na njima nastupaju samo predstavnici liste Saveza studenata, zakazani su ponovo za danas, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta.

Studenti iz grupe STAV su ljetos tokom dvije sedmice blokirali zgradu Rektorata, kako bi spriječili održavanje izbora.

Blokada rada Rektorata je počela jer je bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV, nije legitimno jer Statut

Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumijevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.