29.8.2017. 8:52
0
Macron: Postupak dodjele azila početi u Nigeru i u Čadu, pod nadzorom UNHCR-a
Agencija Ujedinjenih naroda treba identificirati izbjeglice koji imaju pravo na azil dok su još na tlu Nigera i Čada, predloženo je u ponedjeljak u Parizu na mini afričkom samita o migrantskoj krizi koji je okončan prihvaćanjem završne deklaracije.
Zamisao, koju je iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, je da postupak dodjele azila treba početi u samoj Africi, "u identificiranim, potpuno sigurnim zonama, u Nigeru i u Čadu, pod nadzorom Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR). 

Potrebno je organizirati preseljenje osobito ranjivih osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita", navodi se u  izjavi. 

Zajednička misija uskoro će biti poslana u Niger i Čad i nastavit će se pružati podrška  tim zemljama na više nivoa: kontroli granica, borbi protiv mreža krijumčara ljudima, stoji u izjavi.

Agencija dpa prenosi da Macron nije iznio nikakve procjene o broju ljudi koji bi predloženim planom dobili takvo pravo na legalno useljenje. No, francuski predsjednik je dodao da će se odvijati "saradnja u području sigurnosti i pravosuđa, a na terenu će ponekad biti prisutna i vojska kako bi se spriječio priljev migranata u Libiju". 

U završnoj izjavi pohvaljuju se talijanski projekti, posebno ekonomske saradnja s lokalnim zajednicama u Libiji kojima se tako pružaju drugi izvori zarade osim krijumčarenja ljudima, prenosi Hina..  

Čelnici sedam afričkih i evropskih zemalja sastali su se u ponedjeljak u Parizu na mini-samitu o migrantskoj krizi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje kolege iz Čada i Nigera Idrissa Debyja Itna i Mahamadoua Issoufoua kao i šefa libijske vlade nacionalnog jedinstva Fayeza al-Sarraja, čije su zemlje u središtu tranzita migranata iz Afrike i Bliskog istoka prema evropskim obalama.

Evropu su na sastanku u Parizu predstavljali njemačka kancelarka Angela Merkel, šefovi talijanske i španske vlade Paolo Gentiloni i Mariano Rajoy, kao i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.