17.3.2019. 14:58
0
U poplavama u indonezijskoj pokrajini Papua poginulo 58 ljudi
U poplavama i pod klizištima izazvanim tropskim kišama u najistočnijoj indonezijskoj pokrajini Papua poginulo je najmanje 58 ljudi, povrijeđeni su deseci, i raseljeno je više od 40.000 njih, saopćile su vlasti u nedjelju.

Potraga za eventualnim žrtvama u toku je u gradu Sentani, koji je pogođen poplavama u subotu kasno navečer. U gradu je poginula 51 osoba i 74 su povrijeđene, saopćio je na brifingu za novinare Sutopo Purwo Nugroho, portparol nacionalne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama.

Vojnici su izvukli živu petomjesečnu bebu ispod ruševina njene kuće i prebacili su je u bolnicu, saopćio je vojni portparol u Papui, Muhammad Aidi.

Broj žrtava "vjerovatno će se povećavati jer je proces evakuacije još u toku i spasioci se nisu domogli svih pogođenih regija", kazao je Nugroho.

Oko 4.150 ljudi još se nalazi u šest centara za evakuaciju, kazao je on.

Na stotine kuća, tri mosta i avion Twin Otter parkiran na aerodromu Sentani oštećeni su u poplavama. Aerodrom Sentani, vodeći saobraćajni centar u pokrajini, ostao je otvoren.

Agencije za bavljenje prirodni katastrofama upozorile su lokalnu vladu na rizike od novih poplava uslijed krčenja šuma na planinama koje okružuju grad, kazao je Nugroho, dodajući da je u 2018. vlada u Džakarti poslala sjeme namijenjeno za sadnju stabla.

- Razaranje šuma u planinama Cyiclops pojačano je radi korištenja stabala za potpalu i pretvaranja šumskog zemljišta u plantaže. Od 2018. mi upozoravamo vladu u Yayapuri da bude oprezna prema riziku od novih poplava zbog krčenja šuma - kazao je Nugroho, prenosi Reuters.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.