22.1.2022. 12:38
0
SAD se protive planovima za jačanje Svjetske zdravstvene organizacije
Sjedinjene Države, najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije, opiru se prijedlozima da se agencija učini nezavisnijom, izjavila su četiri zvaničnika uključena u razgovore, izazivajući sumnju u dugoročnu podršku Bidenove administracije agenciji UN-a.

Prijedlog, koji je dala radna grupa SZO za održivo finansiranje, povećao bi stalni godišnji doprinos svake zemlje članice, navodi se u dokumentu SZO objavljenom na internetu od 4. januara.


Plan je dio šireg reformskog procesa potaknutog pandemijom COVID-19, koja je naglasila ograničenja moći SZO da interveniše rano u krizi.   Ali američka vlada se protivi reformi jer je zabrinuta zbog sposobnosti SZO da se suoči s budućim prijetnjama, uključujući i kineske, rekli su američki zvaničnici Reutersu.

Umjesto toga se zalaže za stvaranje posebnog fonda, koji bi direktno kontrolisali donatori, koji bi finansirao prevenciju i kontrolu vanrednih zdravstvenih stanja.   Četiri evropska zvaničnika uključena u pregovore, koji su odbili da budu imenovani jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju s medijima, potvrdila je američka opozicija.  Vlada SAD-a nije imala trenutni komentar.


Objavljeni prijedlog poziva da se obavezni doprinosi država članica postepeno povećavaju od 2024. kako bi oni činili polovinu osnovnog budžeta agencije od dvije milijarde dolara do 2028. godine, u poređenju sa sadašnjim manje od 20 posto, navodi se u dokumentu.


Osnovni budžet SZO usmjeren je na borbu protiv pandemija i jačanje zdravstvenih sistema širom svijeta.  Također prikuplja dodatnih milijardu dolara godišnje za rješavanje specifičnih globalnih izazova kao što su tropske bolesti i gripa.   Pristalice kažu da trenutno oslanjanje na dobrovoljno finansiranje iz država članica i dobrotvornih organizacija kao što je Fondacija Bill i Melinda Gates prisiljava SZO da se fokusira na prioritete koje su postavili finansijeri i čini je manje sposobnim da kritizira članove kada stvari krenu po zlu, prenosi agencija Reuters.


Nezavisna komisija za pandemije koja je imenovana da savjetuje o reformi SZO-a pozvala je na mnogo veće povećanje obaveznih naknada, na 75% osnovnog budžeta, smatrajući da je trenutni sistem "veliki rizik za integritet i nezavisnost" SZO-a.  .


Jedan od evropskih zvaničnika rekao je da su i druge velike zemlje, uključujući Japan i Brazil, oklijevale oko objavljenog prijedloga SZO.   Dvojica evropskih zvaničnika izjavila su da Kina još nije jasno iznela svoj stav, dok je treći zvaničnik naveo Peking među kritičarima predloga.   Vlade Japana, Kine i Brazila nisu odmah dale komentar.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.