2.2.2024. 8:18
0
Izrael sprema napade na jug Gaze, idu ka egipatskoj granici
FOTO: X
U toku su pripreme Izraela za napredovanje južnije, u blizini egipatske granice, u ratu koji vodi protiv Gaze te je ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je potvrdio je da je Hamas razbijen u Khan Yunisu.

Inače, na jug Gaze je izbjeglo više od polovine stanovnika Pojasa Gaze i tu borave na niskim temperaturama, bez hrane i vode, u improviziranim šatorima i javnim zgradama.

- Brigada Khan Yunis organizacije Hamas je raspuštena, tamo ćemo završiti misiju i nastaviti prema Rafi, poručio je Gallant.

Dodao je i to da izraelsku vojsku "veliki pritisak koji snage vrše na mete Hamasa približava povratku otetih".

- Nastavićemo do kraja, nema drugog načina, poručio je putem X-a.

Istovremeno, katarski i egipatski posrednici nadali su se pozitivnom odgovoru Hamasa, koji upravlja Gazom, na prvi konkretan prijedlog za produženi prekid vatre, dogovoren sa Izraelom i SAD-om na razgovorima u Parizu prošle sedmice.

Podsjetimo, Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra nakon napada Hamasa, ubivši do sada najmanje 27.019 Palestinaca civila i ranivši 66.139.

(Erna H.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.