14.5.2024. 11:31
0
"Razgovori oko prekida vatre u Gazi došli do mrtve tačke zbog izraelskih operacija u Rafahu"
Razgovori oko prekida vatre u Gazi došli su do mrtve tačke zbog izraelskih operacija u Rafahu, rekao je danas premijer Katara Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani.

Izraelske operacije u Rafahu, započete ovaj mjesec, zatvorile su glavni ulaz za humanitarnu pomoć iz Egipta u Pojas Gaze. Humanitarne organizacije upozoravaju da je to pogoršalo već groznu situaciju u palestinskoj enklavi, prenosi HINA.

„Posebno proteklih sedmica vidjeli smo da se postiže zamah, no nažalost stvari se nisu kretale u pravom smjeru i sad smo gotovo na mrtvoj tački. Naravno, vratilo nas je nazad ono što se dogodilo s Rafahom”, rekao je Šeik Mohamed na ekonomskom forumu u Dohi.

Katarski premijer najavio je da će Doha nastaviti raditi na pronalasku rješenja za mir u Gazi. Njegova država posrednik je između palestinskog militantnog pokreta Hamas i Izraela.

Šeik Mohamed kazao je kako je glavno neslaganje dviju strana pitanje oslobađanje taoca i prekida borbi.

„Jedna strana želi zaustaviti sukobe i onda razgovarati o taocima, a druga želi taoce i nastavak rata. Dok se god ne nađe zajednički teren između ta dva stava, nećemo postići rješenje”, rekao je katarski zvaničnik.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.