8.6.2024. 16:31
0
Politički šef Hamasa: Naš narod se neće predati, otpor će se nastaviti
FOTO: AP
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh potvrdio je da će snage otpora nastaviti braniti palestinska prava protiv Izraela nakon napada na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze.

Haniyeh navodi da Izrael "nastavlja masakrirati palestinsku djecu i žene u izbjegličkom kampu Nuseirat i Deir al-Balah u centralnom Pojasu Gaze".

Rekao je da je Izrael odbio zaustaviti svoj "rat uništavanja" protiv palestinskog naroda uprkos tome što je svijet Tel Aviv označio kao "djecoubicu".

-Naš narod se neće predati, otpor će nastaviti da brani naša prava od ovog ubojitog neprijatelja - dodao je Haniyeh.

Naglasio je da ako Izrael "vjeruje da može nametnuti svoje izbore Palestincima, mora shvatiti da je to zabluda".

Dalje je istakao da Hamas "neće prihvatiti nikakav sporazum koji ne garantuje sigurnost palestinskog naroda".

Haniyeh tvrdi da je Izrael pretrpio vojni neuspjeh u Gazi i da je sada na "najnižem nivou" politički i moralno, naglašavajući hitnu potrebu za djelovanjem međunarodne zajednice.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je izraelska vojska objavila da je uspjela osloboditi četiri taoca iz centralnog Pojasa Gaze.

Ranije u subotu, izraelska vojska pokrenula je ofanzivu na nekoliko područja u centralnom Pojasu Gaze, što je rezultiralo ubistvom i ranjavanjem više desetina Palestinaca, uglavnom djece.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.