9.6.2024. 9:24
0
Poljaku određen pritvor nakon napada na dansku premijerku Frederiksen
Tridesetdevetogodišnjem Poljaku određen je dvanaestodnevni pritvor u subotu zbog napada na dansku premijerku Mette Frederiksen prethodnog dana, zbog čega je, prema navodima vlasti, zadobila lakšu povredu vrata, javio je Reuters.

Frederiksen je zadobila lakšu povredu nakon napada koji se dogodio u centru Kopenhagena kada je muškarac prišao i udario premijerku.

Nekoliko lidera EU osudilo je incident koji se dogodio samo tri sedmice nakon što je slovački premijer Robert Fico teško povrijeđen u pokušaju atentata.

Danska policija saopštila je da je navodni napadač u to vrijeme bio pod uticajem alkohola i droge i da nije znao da je žrtva danski premijer.

„Nema ničega što bi ukazivalo na politički motiv“, rekao je advokat uhapšenog pred sudom u Kopenhagenu u subotu.

Incident se dogodio dva dana prije nego su Danci izašli na izbore za Evropski parlament.

„Danske vlasti su nam rekle da je privedena osoba poljski državljanin, koji već neko vrijeme boravi u Danskoj“, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova.

„Mi to vidimo kao jedan, spontani čin i trenutno nemamo kao vodeću hipotezu u našoj istrazi da je to bio planirani napad na premijera“, rekla je policijska inspektorica Kopenhagena Trine Moller za novinsku agenciju Ritzau.

Prije mjesec dana, tri njemačka političara pretrpjela su napade uoči izbora za Evropski parlament i okružna vijeća, a uslijedilo je još napada ranije ove sedmice.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.