9.6.2024. 21:21
0
Macron raspustio parlament nakon katastrofalnih rezultata njegove stranke
Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament, predsjednik Francuske Emmanuel Macron raspustio je Parlament.

Macron je najavio parlamentarne izbore za 30. juni i 7. juli. Ova odluka dolazi nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je prvi čovjek Francuske doživio debakl na izborima za Evropski parlament.


Stranka Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke, pokazuju izlazne ankete. Socijalisti dobivaju 14 posto.

Preračunato u mandate, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ih dobiva 31, Macronova Renesansa 14, a Socijalisti 13.

(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.