25.5.2024. 20:45
0
Macron: Spreman sam za debatu sa čelnicom krajnje desnice
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je danas kazao da je spreman na debatu sa čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen uoči izbora za Evropski parlament devetog juna, rekavši da će se na njima odlučivati o sudbini Francuske.

Euroskeptična stranka Nacionalno okupljanje (RN) političarke Marine Le Pen vodi u predizbornim anketama s velikom prednošću te uživa i do 33 posto podrške, oko dvostruko više od Macronove centrističke i proevropske stranke, prenosi HINA.

"Moji dragi sugrađani, probudite se, dobro pogledajte ko su oni", rekao je Macron u intervjuu za list Le Parisien, govoreći o RN-u.

"Spreman sam debatovati s Le Pen", kazao je Macron, dodavši da se sad ona mora izjasniti. Le Pen je odmah na društvenoj mreži X objavila da je spremna na debatu, no jedino ako Macron pristane odstupiti ili raspisati prijevremene parlamentarne izbore ako njegova stranka izgubi devetog juna. Macrfon, međutim, nema razloga pristati na takav uslov.

Macron je dva puta pobijedio Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. i 2022., no od tada je njena popularnost nastavila rasti. Macron se ne može kandidovati za treći mandat, a izbori za Evropski parlament se smatraju mjerilom za popularnost stranaka.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.