16.6.2024. 20:11
0
Najnovija članica NATO saveza zadala ozbiljnu glavobolju Moskvi
Finska je kao najnovija članica NATO-a koja graniči s Rusijom dogovorila kupovinu dodatnih krstarećih raketa dugog dometa, a one iz te nordijske zemlje mogu dosegnuti ciljeve u Moskvi. Naručeni projektili namijenjeni su višenamjenskim borbenim avionima tipa F-35A, koji Fincima tek trebaju stići, ali i F/A-18C, koje već imaju te ih podjednako koriste u lovačkim i jurišnim zadaćama.

Odjel za logistiku finskih odbrambenih snaga izvijestio je da je po naputku ministra odbrane Anttija Hakkanena dogovorio kupnju krstarećih raketa za lansiranje iz zraka i produženog dometa JASSM-ER tipa AGM-158B. Sporazum uključuje nabavu opreme za održavanje borbene spremnosti tih projektila i rezervnih dijelova te tehničku i logističku podršku.

Broj naručenih projektila i vrijeme njihove isporuke nisu poznati, ali prema finskim izvorima, izvještava se da će oružje stići uzimajući u obzir raspored za usvajanje lovaca F-35A, od kojih bi prvi trebao doći 2026. godine. Uz nadolazeće lovce pete generacije, nosač naručenih dalekometnih krstarećih projektila u finskoj ratnoj avijaciji trebao bi postati i F/A-18C.

Finska ratna avijacija treba dobiti 64 višenamjenska lovca u konfiguraciji F-35A Block 4, a očekuje se da će zamijeniti F/A-18 od 2028. do 2030. godine. F-35 bi trebali biti u službi do 2070-ih godina, a finska ratna avijacija procjenjuje da godišnji operativni troškovi neće premašiti 254 miliona eura, koliko trenutno iznose operativni troškovi za flotu F/A-18.

Ugovor o kupovini F-35A uključuje dodatne mlazne motore, opremu za održavanje i obuku te rezervne dijelove. Također će biti pružene usluge potrebne za rad i održavanje tih aviona, a predviđena je i obuka avio i tehničkog osoblja finskih odbrambenih snaga.

Domet od gotovo hiljadu kilometara

Sporazum je važna prekretnica za finski program nabavke borbenih aviona pete generacije, nužnih nakon što je Rusija otvoreno napala Ukrajinu. Budući da Moskva učestalo prijeti Helsinkiju zbog prošlogodišnjeg ulaska u NATO, Finska je odlučila popuniti arsenal oružja za nadolazeće F-35. Pored 70 komada dugodometnih projektila JASSM tipa AGM-158A, koje već imaju u posjedu, Finci su u strahu od Rusa odlučili nabaviti inačicu tog projektila s produženim dometom.

Dizajniran za lansiranje iz lovaca i jurišnika, AGM-158B će biti oružje najvećeg dometa u sklopu finske vojske jer može pogoditi ciljeve u radijusu od 980 kilometara. Zahvaljujući njemu, gradovi poput Moskve i bjeloruskog Minska naći će se u operativnoj zoni finskih zračnih snaga.

Raketa AGM-158B namijenjena je za precizne udare na kopnene i morske ciljeve s relativno sigurne udaljenosti. Riječ je o projektilu koji proizvodi američki Lockheed Martin, a u najnovijoj inačici B ima ugrađen autonomni sistem za kontrolu leta i navođenje na ciljeve, kojim se manipulira putem sistema za inercijalno navođenje (INS) i GPS-a, te osigurava potrebnu preciznost zadanih koordinata cilja i točke s koje je lansiran.

Uz diversificiran sistem kontrole leta i navođenja, AGM-158B koristi sistem TERCOM za prilagodbu leta projektila na temelju karakteristika terena. Sve to pruža značajnu zaštitu od prepreka koje postavljaju neprijateljski sistemi za elektroničko ratovanje.

Stižu i visokoprecizne bombe malog promjera

U završnoj fazi leta, pri ulasku u zonu udara, AGM-158B može ciljati putem unaprijed zadanih koordinata ili preko infracrvenog navođenja koje traži metu i provjerava je pomoću standarda ugrađenog u svojevrsno putno računalo. O njegovoj visokoj preciznosti govori i podatak da deklarirano moguće odstupanje pri udaru ne prelazi tri metra.

Valja podsjetiti da se Finska već neko vrijeme priprema za mogući sukob s Rusijom, pa je u martu ove godine naručila veliku seriju visokopreciznih bombi malog promjera (SDB-I) tipa GBU-39 i komplet za navođenje koji pretvara nenavođene ili 'glupe' bombe u precizno navođeno municije za sve vremenske prilike. Oba oružja namijenjena su za naručene avione F-35A.

Bomba GBU-39 sposobna je precizno pogoditi ciljeve na srednjim udaljenostima. Zahvaljujući njezinim relativno malim dimenzijama, lovac ili jurišnik, ovisno o zadaći, može istovremeno nositi nekoliko SDB-a I. Ugovor o nabavi predviđa kupovinu prateće opreme i usluga, a isporuke bi trebale početi već ove godine.

Nabavka, koja bi trebala biti dovršena do 2030. godine, sveobuhvatna je i uključuje držače za bombu tipa BRU-61, materijale za obuku, tehničku dokumentaciju, rezervne dijelove, potrošni materijal te usluge dostave i podrške proizvođača i dobavljača. Ukupna vrijednost tog ugovora iznosi nešto više od 79 miliona eura, prenosi Politicki.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.