2.7.2024. 17:46
0
EU odobrila upotrebu GMO kukuruza u hrani
FOTO: unsplash/ilustracija
Evropska komisija (EK) je danas odobrila dvije genetski modificirane kulture kukuruza i produžila odobrenje uporabe još jedne kulture genetski modificiranog kukuruza za hranu za ljude i životinje, saopšteno je danas iz EK.

Odlukama Komisije o odobrenju dopušta se uvoz tog genetski modificiranog kukuruza samo za upotrebu u hrani i hrani za životinje, ali ne i za uzgoj u EU-u, piše Index.

Taj kukuruz prošao je sveobuhvatan i strog postupak procjene kojim se osigurava visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je pozitivnu naučnu procjenu u kojoj je zaključila da je taj genetski modificirani kukuruz jednako siguran kao i konvencionalni kukuruz, objavila je EK.

Odobrenja vrijede 10 godina, a svi proizvodi proizvedeni od tih genetski modificiranih usjeva podlijegat će strogim pravilima EU-a o označivanju i sljedivosti.

Komisija ima pravnu obvezu odlučiti o tim odobrenjima nakon što države članice nisu postigle kvalificiranu većinu u korist ili protiv odobrenja u Stalnom odboru i kasnijem žalbenom odboru.

(Aldin B.)

GMO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.