30.7.2024. 21:46
1
Izrael traži od NATO-a da izbaci Tursku
FOTO: AP
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je NATO da izbaci Tursku iz Saveza nakon sporne izjave njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja HRT.

“U svjetlu opasne retorike turskog predsjednika Erdogana i prijetnje da će napasti Izrael, ministar vanjskih poslova Israel Katz naložio je diplomatima da hitno stupe u kontakt sa svim članicama NATO-a, pozivajući na osudu Turske i zahtijevajući njeno izbacivanje iz Saveza”, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Erdogan je u nedjelju izjavio da bi Turska mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojedobno napravila u Libiji i u Nagorno Karabahu.

“Moramo biti vrlo jaki kako Izrael u Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi”, rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru.

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu.

Erdogan je ostao nepokolebljiv u borbi protiv onoga što opisuje kao globalnu nepravdu, pojasnio je šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun. Naglasio je Erdoganovu posvećenost odbrani i zaštiti potlačenih i izloženih nepravdi, što ga je etabliralo kao glasnog protivnika ugnjetavanja. 

“Naš predsjednik Erdogan je posvetio život borbi protiv nepravde i okrutnosti. Uvijek je bio na strani progonjenih i izloženih nepravdi. Ponosno, odlučno i tvrdoglavo je osuđivao tlačitelje”, rekao je Altun.

Altunova objava uslijedila je nakon što je izraelski ministar vanjskih poslova Katz na društvenim mrežama iznio primjedbe usmjerene na Erdogana.

“Oni koji se usude prijetiti njemu (Erdoganu, op. a) to čine na vlastitu odgovornost. On nije vođa kojeg neko može zastrašiti ili ušutkati”, dodao je Altun.

Altun je osudio izraelsku vladu i njene akcije u Palestini, optužujući je za učešće, kako je rekao, u genocidu u toku.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.