8.9.2024. 17:22
0
Nova anketa pokazala: Trump u minimalnoj prednosti u odnosu na Kamalu Harris
Potpredsjednica Kamala Harris i bivši predsjednik Donald Trump gotovo su izjednačeni u novom velikom anketnom istraživanju.

Prema anketi koju su proveli The New York Times i Siena College, među vjerovatnim biračima Trump osvaja 48 posto, a Harris 47 posto glasova. Rezultati su slični onima u anketi koja je provedena u julu, odmah nakon što je aktuelni predsjednik Joe Biden odustao od utrke za reizbor.

Harris i Trump suočit će se u utorak navečer po američkom vremenu u debati na ABC Newsu, što jedina dosad dogovorena debata između dvoje kandidata. 28 posto vjerovatnih glasača izjavilo je u anketi kako moraju saznati više o Harris, u usporedbi s 9 posto onih koji su rekli da moraju saznati više o Trumpu.

Dodatno, 47 posto vjerovatnih birača smatra Harris previše liberalnom, dok 32 posto vjerovatnih glasača smatra Trumpa previše konzervativnim, prenosi Politico.

Anketa NY Times/Siena jedna je od rijetkih visokokvalitetnih nacionalnih anketa koje nisu pokazale da su izgledi Harris porasli nakon brzog osvajanja demokratske nominacije i krunidbe na nominacijskoj konvenciji stranke prošlog mjeseca u Chicagu, prenosi Index.

NY Times piše kako je ovo prvi put da je Trump imao barem nominalno vodstvo u "velikom nestranačkom nacionalnom istraživanju" u zadnjih mjesec dana. Istraživanje NY Timesa odigrala su izuzetno važnu ulogu u američkoj politici posljednjih godina, jer se o njima izvještavalo više nego o bilo kojem drugom nacionalnom istraživanju.

Anketa je provedena među 1695 registrovanih birača između 3. i 6. septembra. Pogreška ankete je +/- 2.8 postotnih bodova među vjerovatnim glasačima.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.