2.8.2024. 16:44
1
Izrael pozvao turskog ambasadora da se vrati kući zbog Erdoganove naredbe: "To misle o nama"
FOTO: AP
Turska ambasada u Tel Avivu spustila je zastavu na pola koplja po naredbi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u znak žalosti za liderom Hamasa Ismailom Haniyehom.

U izjavi žalosti koju je potpisao Erdogan piše:

"Zbog mučeničke smrti predsjednika političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha, jednog od istaknutih vođa palestinske stvari, kao rezultat perfidnog atentata u Teheranu 31. jula, 2024. godine, prikladno je proglasiti nacionalni dan žalosti".

U saopćenju se takođe navodi da se "zastave moraju vijoriti na pola koplja širom zemlje i u našim inostranim misijama do zalaska sunca 2. avgusta 2024."

Erdogan je napisao na mreži X:

"Neka se Bog smiluje mom bratu Ismailu Haniyehu".

Ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir je odgovorio na ovaj potez te u saopćenju navodi:

"Spuštanje zastave na pola koplja kod Turske ambasade u Izraelu kao 'počast' pokazuje upravo ono što misle o nama. Turski ambasador je pozvan da skine zastavu u potpunosti i vrati se u svoju zemlju. Pozivam ministra vanjskih poslova i premijera da zakažu saslušanje s turskim ambasadorom u pripremi za njegovo odstupanje iz zemlje".

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.