3.8.2024. 10:30
1
Pentagon najavio pomoć IDF-u: Ojačat ćemo svoju vojsku na Bliskom istoku i zaštititi Izrael
SAD žele pojačati odbrambene vojne sposobnosti na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje snage na tom području i saveznika Izrael, saopštio je jučer Pentagon, u jeku rastućih napetosti u regiji.

- Američki ministar odbrane Lloyd Austin poduzet će nekoliko koraka kako bi ojačao zaštitu američkih trupa u regiji, pružio više podrške Izraelu i osigurao spremnost SAD da odgovore na krizu koja se razvija - pojasnila je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

Naznačila je da bi se moglo raditi o odbrambenim vojnim sposobnostima.

Pozdravljajući Amerikance koje je oslobodila Rusija u opsežnoj razmjeni zarobljenika, predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je jako zabrinut zbog situacije na Bliskom istoku.

Apelovao je na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da uskoro zaključi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tokom telefonskog razgovora u prisustvu potpredsjednice Kamale Harris, Biden je uvjeravao Netanyahua da su SAD posvećene sigurnosti Izraela uprkos svim prijetnjama iz Irana.

Također su razgovarali o naporima da se pomogne odbrani Izraela od prijetnji, uključujući prijetnje balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama, što bi moglo uključivati novo raspoređivanje američkog odbrambenog oružja, navodi Bijela kuća.

Iran i savezničke grupe pripremaju svoj odgovor na ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u srijedu, koje ova palestinska grupa, libanonski Hezbollah i Teheran pripisuju Izraelu.

Njegova smrt uslijedila je dan nakon što je u izraelskom napadu ubijen vojni vođa Hezbollaha Fuad Šukr u blizini Bejruta.

Ova dva napada oživljavaju strahove od širenja rata na cijelom Bliskom istoku, između Izraela s jedne strane te Irana i grupa koje on podržava u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.