3.8.2024. 14:55
1
Rusija trpi velike gubitke u Ukrajini, dnevno joj van stroja bude izbačeno više od hiljadu vojnika
Rusija se suočava s velikom stopom žrtava u ratu protiv Ukrajine u jeku tekućih ofanziva duž široke fronte između Harkiva na sjeveroistoku i Robotinea na jugu.

Prema danas objavljenoj procjeni analitičara britanskog ministarstva odbrane, više od hiljadu ruskih vojnika će u prosjeku svakog dana avgusta vjerovatno i dalje biti ubijeno ili ranjeno.

U sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv, ruske snage navodno su učvrstile svoje pozicije, a ruski gubici blago su se smanjili.

Dok je prosječno 1.262 ruskih vojnika bilo ubijeno ili ranjeno svaki dan u maju, što je rekord, brojka je pala na 1.140 u julu, objavilo je ministarstvo na X-u.

Ipak, posljednja tri mjeseca bila su najgora u pogledu gubitaka od početka rata, navodi britansko ministarstvo odbrane, pozivajući se na informacije ukrajinskog Glavnog štaba.

Brojke je nemoguće nezavisno provjeriti.

"Učinkovita ukrajinska odbrana i nedostatak ruske obučenosti smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspjehe u šire operativne dobitke", dodali su iz ministarstva.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.