13.8.2024. 9:36
1
Iran odbacio pozive evropskih zemalja na uzdržanost prema Izraelu
Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da pozivima Francuske, Njemačke i Velike Britanije prema Izraelu "nedostaje politička logika i da su u suprotnosti s principima međunarodnog prava".

Te tri evropske zemlje u ponedjeljak su pozvale Iran i njegove saveznike da se uzdrže od napada na Izrael poslije ubistva u Teheranu Ismaila Hanijea, političkog vođu palestinske grupe Hamas. 

Teheran i njegovi saveznici Hamas i libanska šiitska grupa Hezbolah optužili su Izrael za ubistvo Hanijea. Izraelska vlada nije preuzela odgovornost.

- Bez ikakvih primjedbi na zločine cionističkog režima (Izrael), izjava E3 drsko zahtijeva od Irana da ne odgovara na kršenje njegovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je portparol iranskog ministarstva Naser Kanani.

Kanani je rekao da je Teheran odlučan da odvrati Izrael od daljih napada i pozvao Pariz, Berlin i London da "jednom zauvjek ustanu protiv rata u Gazi i ratnog huškanja Izraela", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sjedinjene Američke Države saopćile su u ponedeljak da se slažu s procjenama obavještajnih službi da bi Iran ili njegovi saveznici na Bliskom istoku mogli da "napadnu Izrael već ove nedjelje" i pozvale Teheran da "odustane" od stalnih prijetnji Izraelu.

Portparol za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao je novinarima da je predsjednik Joe Biden razgovarao s liderima ključnih saveznika kako bi razmotrili situaciju i rekao da Washington ozbiljno shvata izvještaje da bi Iran uskoro mogao da napadne Izrael kao odmazdu za ubistvo Hanijea.

Lideri Francuske, Njemačke i Velike Britanije u ponedjeljak su se založili za nastavak pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze bez daljeg odlaganja i upozorili Iran i njegove saveznike da ne izazivaju "dalju eskalaciju" sukoba na Bliskom istoku.

Francuski predsjednika Emmanuel Macron, nemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Keir Starmer pozvali su Iran i njegove saveznike da se "uzdrže od napada koji bi dodatno eskalirali regionalne tenzije i ugrozili mogućnost dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca".

Scholz i Starmer su u odvojenim telefonskim razgovorima pozvali iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana da izbjegne eskalaciju vojnih tenzija u regionu, saopćeno je iz njihovih kancelarija.

Pezeškijan je poslije razgovora sa Scholzom, kako je prenijela zvanična iranska novinske agencije IRNA, rekao da, Iran "iako pozdravlja proširenje interakcija sa svim zemljama i naglašava potrebu za rješavanjem problema kroz pregovore, neće popustiti pod pritiskom, sankcijama, maltretiranjem i agresijom".

(Erna H.) 

IRANIZRAEL
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.