16.9.2024. 7:54
0
Otkriven identitet napadača na Donalda Trumpa
Čovejk koji je uhapšen u vezi s drugim atentatom na bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) bio je glasan u vezi s podrškom SAD-a Ukrajini i ima dugu krivičnu i građansku sudsku historiju, uključujući presudu za posjedovanje mitraljeza, piše NBC.

Rajan Vesli Raut (Ryan Wesley Routh), 58, uhapšen je nakon što su pucnji ispaljeni u Tramp International Golf Klubu u Vest Palm Biču na Floridi, u nedjelju, rekli su tri visoka izvora iz službi sigurnosti. Sudski zapisi iz 2002. godine pokazuju da je Raut ranije bio osuđen zbog posjedovanja "oružja za masovno uništenje" - mitraljeza.

U tom slučaju, čovjek po imenu Rajan Raut, koji je tada imao 36 godina, navodno je bio meta potjere vozilima prije nego što se zabarikadirao u jednoj kompaniji u Grinsborou, Sjeverna Karolina, prema izvještaju objavljenom u listu Greensboro News & Record.

Osoba po imenu Rajan Raut je decenijama živjela u Sjevernoj Karolini, pokazuju vlasnički zapisi. Rajan Raut je živio u maloj obalnoj zajednici Kava na istočnoj obali otoka Oahu na Havajima. Vlasti tamo nisu odmah odgovorile na upit o eventualnim kontaktima s Rautom.

Nakon hapšenja 2002. godine, vlasti su navele da su kod osumnjičenog pronašli potpuno automatski mitraljez, prema izvještaju iz Greensboro News & Record. Hapšenje se poklapa s krivičnim sudskim zapisima Sjeverne Karoline koji uključuju Rautovu presudu za posjedovanje oružja za masovno uništenje.

Zapisi također pokazuju presude za nošenje skrivenog oružja, posjedovanje ukradene imovine i bjekstvo s mjesta nesreće. U tim slučajevima, koji su uključivali osude za prekršaje poput opiranja policajcu i vožnje sa suspendovanom dozvolom, optuženi je dobio uslovnu kaznu i uslovnu slobodu.

Nema zapisa o vremenu provedenom u državnom zatvoru u vezi s tim slučajevima iz ranih 2000-ih.

Sudski zapisi za osobu po imenu Rajan Raut također pokazuju razvod iz 2003. godine, kao i više građanskih presuda nakon što su izvođači radova i pojedinci tužili kompaniju koju je pomagao da vodi.

Raut je prošle godine za publikaciju Semafor rekao da je bio direktor grupe koju je nazvao Međunarodni volonterski centar, kao dio njegovih pokušaja da podrži ukrajinski rat protiv Rusije.

Raut je izrazio frustraciju Ukrajinom zbog, kako je rekao, prepreka u prijemu stranih boraca, uključujući afganistanske komandose, koji su se dobrovoljno prijavili ili bili dostupni da se pridruže ukrajinskom ratnom naporu.

Ukrajina je vrlo često teška za saradnju - rekao je Raut za Semafor.

Plaše se da je svako ruski špijun.

U intervjuu za Newsweek iz 2022. godine, Raut je rekao da je tada imao 56 godina i da je iz Sjeverne Karoline te da je letio u Ukrajinu sa Havaja. Žalio se na američko rukovodstvo u vezi s Ukrajinom i pozvao na veću podršku zemlji od strane vlade SAD.

Nije bilo neposrednih naznaka da je Trampov stav o Ukrajini motivisao navodne postupke Rauta u nedjelju, navodi NBC.

Također se čini da je Raut, dok je živio na Havajima, dao nekoliko malih doprinosa političkom akcijskom odboru i platformi za prikupljanje sredstava za demokrate ActBlue, uključujući 19 uplata 2019. i 2020. godine u iznosima od 1 do 25 dolara, prema zapisima Federalne izborne komisije. ActBlue nije odmah odgovorio na email o donacijama u nedjelju navečer.

U nedjelju, državni tužilac okruga Palm Bič Dejv Aronberg rekao je za MSNBC da savezna vlada preuzima gonjenje u slučaju u Vest Palm Biču, pri čemu se očekuje da Ministarstvo pravde SAD podnese optužbe.

On je naveo da optuženi ne mora da puca da bi se slučaj tretirao kao atentat.

Aronberg je rekao da je njegovo razumijevanje da je Raut "ležao u zasjedi" čekajući Trampa prije nego što su ga primijetili agenti Tajne službe. Raut je nišanio u agenta koji je pucao na njega, rekao je Aronberg; tačna hronologija onoga što se dogodilo još uvijek nije jasna.

Raut je bio "prilično tih" i "prilično poslušan" nakon što ga je jedinica saobraćajne policije okruga Martin uhvatila na autoputu Interstate 95, jedan okrug sjeverno od okruga Palm Bič, rekao je Aronberg.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.