9.9.2024. 17:25
0
Žrtva koju je muž drogirao pa zvao potpune strance da je siluju: Moj svijet se raspada, tretirali su me kao krpenu lutku
Gisele Pelicot, koju je bivši suprug Dominique Pelicot navodno drogirao kako bi je silovali deseci muškaraca dok je ležala bez svijesti, progovorila je na sudu četvrtog dana suđenja.

Ovaj slučaj iz Francuske šokirao je ljude širom svijeta. Dominique je optužen za vrbovanje stranaca putem interneta da dođu u njegov dom i seksualno napastvuju žrtvu, a sve je trajalo više od decenije.

Žena je bila pod jakim sedativima da nije bila svjesna ponovnog zlostavljanja, kažu njeni advokati.

Slučaj je užasnuo Francusku zbog masovnosti teških zločina. 

Pedeset ih je identificirano i optuženo te im se sudi zajedno sa suprugom.

Žrtva je na suđenju u četvrtak, 5. septembra, rekla da ju je policija spasila otkrivanjem zločina.

- Policija mi je spasila život istražujući računar (Dominique Pelicota - rekla je Gisele Pelicot sudu u južnom gradu Avignonu, govoreći o svom suprugu – jednom od 51 njezinih navodnih zlostavljača kojima se sudi.

Gisele Pelicot, koja sada ima 71 godinu, podnosila je stoički i šutljivo prva tri dana suđenja, komunicirajući samo preko svojih advokata. Ali otkrila je svoje emocije na suđenju u četvrtak kada je ispričala trenutak u novembru 2020. kada su joj istražitelji prvi put pokazali fotografije desetljeća dugog seksualnog zlostavljanja koje je orkestrirao i snimio njezin suprug Dominique Pelicot.

- Moj svijet se raspada. Meni se sve raspada. Sve što sam gradila 50 godina - rekla je.

- Iskreno govoreći, za mene su to prizori užasa. Nepomično ležim na krevetu, siluju me - rekla je o fotografijama, dok je njezin suprug slušao pognute glave.

- Tretiraju me kao krpenu lutku - rekla je vijeću od pet sudaca, dodavši da je tek u maju 2024. skupila hrabrosti pogledati snimku.

- Nemoj mi pričati o scenama seksa. To su scene silovanja - rekla je, naglasivši da nikada nije prakticirala swinging ili bilo koji drugi oblik razvratnog seksa.

Advokati nekih od optuženih ispitivali su u srijedu je li par imao razvratnu vezu i je li vjerodostojno da Gisele Pelicot nije ništa primijetila cijelo desetljeće zlostavljanja. Činilo se da je red ispitivanja uznemirio žrtvu, iako je ostala na mjestu kada je njezino troje djece nakratko napustilo sudnicu s gađenjem.

- Naravno da se uvrijedila - rekao je njezin advokat Antoine Camus i dodao:

- Htjela je odgovoriti. Osjetili smo je kako se njiše gore-dolje iza nas, govoreći: "Želim odgovoriti. Samo moram odgovoriti", a mi smo joj rekli: "Sutra!" - ispričao je advokat.

Gisele Pelicot insistirala je da se suđenje održi javno kako bi se mogle otkriti sve činjenice slučaja javnosti. Unatoč tome, za nju će biti "iznimno teških trenutaka" dok svjedoči, rekao je Stephane Babonneau, njezin drugi odvokat.

Camus, njen advokat, rekao je da se mogla odlučiti za suđenje iza zatvorenih vrata, ali da nije htjela jer je "to ono što bi njeni napadači htjeli".

Dominique Pelicot optužen je da je zlostavljao svoju suprugu između 2011. i 2020., drogirao je tabletama za spavanje i zatim angažirao desetke stranaca da je siluju, rekao je glavni istražitelj Jeremie Bosse Platiere sudu u srijedu.

Dominique Pelicot razotkriven je slučajno kada je uhvaćen kako snima ženske suknje u lokalnom supermarketu. Na pitanje je li kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, u utorak je odgovorio potvrdno.

Pelicot, 71-godišnji otac troje djece, dokumentirao je svoje postupke s pedantnom preciznošću na tvrdom disku s mapom označenom kao "zlostavljanje". To je francuskoj policiji omogućilo da uđe u trag više od 50 muškaraca osumnjičenih za silovanje Gisele Pelicot dok je bila drogirana.
Trećina ih je identificirana pomoću softvera za prepoznavanje lica, rekao je Bosse Platiere. Viši šef policije za regiju Hautes-Alpes rekao je da je ručno odabrao istražitelje "koji su imali želudac" suočiti se s videozapisima i slikama zlostavljanja.

Policija je sastavila popis od 72 osobe osumnjičene za zlostavljanje Gisele Pelicot. Istražitelji su izbrojali oko 200 slučajeva silovanja, većinu od njih počinio je Dominique Pelicot, a više od 90 počinili su stranci prijavljeni putem web stranice za odrasle.

Napadi su se dogodili između jula 2011. i oktobra 2020., uglavnom u kući para u Mazanu, selu od 6.000 ljudi u južnoj regiji Provanse. Većina osumnjičenih suočava se s kaznom do 20 godina zatvora za teško silovanje ako budu osuđeni.

U pritvoru je 18 od 51 optuženika, uključujući Dominiquea Pelicota. Još 32 optuženika brane se sa slobode. Posljednjem osumnjičeniku, koji je još u bijegu, sudit će se u odsutnosti.

Očekuje se da će suđenje trajati do 20. decembra - "potpuno užasna muka" za Gisele Pelicot, rekao je Camus.

- Prvi put će morati proživjeti silovanja kojima je bila izložena 10 godina - kojih se "ne sjeća", rekao je za agenciju France-Presse (AFP).

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.