17.9.2024. 15:43
0
EU i članice Ukrajini dosad dale 118 milijardi eura
Evropska unija i njene članice do sada su pomogle Ukrajini sa 118 milijardi eura, a do kraja godine će obučiti dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika, saopštila je danas Evropska komisija, a njen potpredsednik Valdis Dombrovskis ustvrdio je da, ako Putin bude ne zaustavljaju se u Ukrajini, napadaju i druge zemlje.

"Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja "egzistencijalnu prijetnju evropskoj sigurnosnoj arhitekturi", a ruski predsjednik Vladimir Putin, ako se ne zaustavi, odlučit će da napadne druge zemlje, uključujući članice EU", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Valdis u Evropskom parlamentu u Strasbourg Dombrovskis.

U debati o rezoluciji o nastavku pomoći, koja će se glasati u četvrtak, Letonac je rekao da su EU i njene članice pomogle Ukrajini sa 118 milijardi evra. Premijer Andrej Plenković je prošle sedmice u Kijevu rekao da je Hrvatska uputila ukupno 200 miliona eura pomoći Ukrajini.

Dombrovskis je u Strazburu rekao da je ubrzanje proizvodnje municije u Evropi bilo uspešno i da će proizvodnja granata kalibra 155 mm do kraja godine dostići 1,4 miliona komada godišnje.

Komesar je rekao da je EU od 2022. godine u okviru misije EUMAM obučila 60.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji, a da će do kraja godine biti obučeno još 15.000. 

Ukrajina je već dobila 1,4 milijarde eura od zamrznute ruske imovine za naoružanje, a EU radi na slanju dodatnih 46 milijardi eura iz istog izvora.

"Kremlj će direktno platiti za svoj brutalni rat", rekao je Dombrovskis.

(Ajdin B.)
EUUkrajina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.