8.8.2024. 18:18
0
Ustanite na prvo zvono: Evo šta se dešava u vašem organizmu kada odlažete alarm
Džordan Brus je na društvenoj mreži objavila video i objasnila svojim pratiocima zašto ne bi trebali da postavljaju više jutarnjih alarma odnosno da odlažu alarm za pet ili deset minuta.

"Ako ste neko ko postavlja uzastopne alarme, imam loše vijesti za vas. Nije do mene, samo pokušavam da pomognem", rekla je Brus.

"Buđenje uz višestruke alarme svako jutro zaista ometa vaš ciklus brzih pokreta očiju (REM), što zapravo uzrokuje inerciju spavanja, povećanu pospanost, umor, promjene raspoloženja i takođe podiže nivo kortizola", otkrila je medicinska sestra. Objasnila je da alarmi pokreću "odgovor na borbu ili bijeg" svaki put kada se aktiviraju, što se može smatrati stresnim za tijelo.

"Hronična jutarnja adrenalinska reakcija s vremenom može uzrokovati dugotrajni stres, depresiju i kardiovaskularne probleme", piše na stranici Joint Chiropractic.

Napetost koja se stvara u vašem tijelu zbog nedostatka stalnog sna takođe može izazvati gojenje.

"Višak nivo kortizola tjera vas da dobijete i ostanete na težini. Dakle, kada se alarm oglasi, vrijeme je, ustanite. Izgledaćete i osjećaćete se bolje", poručili su.

Medicinska sestra je dodala: "Zdrav san je veliki dio mog fizičkog i mentalnog zdravlja. Ne bih bila u formi u kakvoj jesam bez ozbiljnih istraživanja po pitanju dubokog sna. Ne izazivajte sebi dodatni fizički i psihički stres", piše NY Post, a prenosi Alo.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.