5.6.2024. 12:59
0
Haris Burina otkrio kako su ga zbog Slobodana Miloševića zamalo ubili u Beogradu prije rata: "Tako sam platio. Pretukli su me poslije jedne predstave i poslije se više nije moglo ostati tu"
Vijest o odlasku Harisa Burine, velikana glume, potresla je domaću javnost.

Rođeni Zeničanin preminuo je nakon borbe sa teškom bolesti.

Odlazak Burine je naročito teško pao njegovim kolegama iz svijeta glume. Gordanu Boban smo pogodili informacijom o smrti Harisa Burine budući da je od nas saznala za smrt kolege, a reditelj Elmir Jukić nam je zbog poslovnih obaveza kratko kazao da ih je jako potresla vijest o odlasku filmskog i pozorišnog glumca.

Nermin Tulić, koji je s Burinom sarađivao, između ostalog, u filmu Go West, je na svom X profilu napisao:

"Ode i Haris Burina...Rano, brate, rano".


Reditelj Jasmin Duraković je na svom Facebook profilu napisao da je mnogo toga radio sa Burinom, a da su između toga bili prijatelji. 

"Postoje vijesti koje bih volio da nisam nikada čuo. 
Haris Burina.  Rijetka i plemenita umjetnička i glumačka ptica Sarajeva, Zenice, naše Bosne i Herzegovine, pa i puno šire.  Volio je tu svoju umjetnost, ljudi su voljeli njega. Bio je čovjek ljubavi prema svima. 
Radili smo puno toga zajedno. Tri završena filma (Nafaka, Sevdah za Karima, Praznik praznine), tv serije i  puno toga započetog. Između toga je bilo prijateljstvo. 
Čekali smo ga prošlog petka da dođe na Koševo uoči koncerta „Zabranjenog pušenja” u Skenderiji. 
Rekao je da će, ako ikako bude mogao, doći. 
Nije došao. 
Neka mu je lahka naša bosanska zemlja", napisao je Duraković.



Glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je sa Burinom bio u istoj generaciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, se također oprostio emotivnom porukom uz staru sliku.

"Drugi u donjem redu sa lijeve strane na ovoj slici, između profesora Mladena Materića i Željka Ninčića je Haris Burina, do Ninčića je Emir Kusturica, do nesrećnika sa Mokre gore je potpisnik ovog posta. Gore, s lijeva na desno, Amina Gutić - Begović, Deana Divljan, Ajna Pečenko, Milijana Zirojević i Nebojša Šurlan. Ovo je moja klasa, klasa Emira Kusturice, na Akademiji scenskih umjetnosti. Slika je nastala nakon naše diplomske predstave Buba u u uhu Georgesa Feydeaua, negdje, trebalo bi biti u decembru 1986. godine.

Vraćam se na Harisa Burinu. Jutros nas je zatekla vijest da je Haris Burina napustio ovaj svijet. Zovem Batu i Nebojšu u Beograd, Deanu u Pariz, Aminu u Sarajevu, Ajna je u Kanadi, Milijana u Australiji. I s njima ću se danas čuti. Na telefonima smo, ali šutimo i plačemo. Nema više Stoleta Apaša iz moje prve scenske duo vježbe u kojoj sam sa Harisom igrao Ljubu Vrapčeta, a sve po romanu Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihajlovića. Ostavio nas je naš sjajni Haris. Čovjek i glumac.

Ne znam da li sam se i sa kim više u životu svađao i mirio ko sa Džigijem, (Harisov nadimak sa Akademije). Posvađa nas strast, pomiri nas ljubav. Živio je 200 na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je, čini mi se i u snu izgovarao pozorišne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odijelo i obratno.

Tekst bi bio mnogo duži, kad bi krenuo sa uspomenama, putovanjima, zaj....cijama i svemu što smo prošli moj Harise. Žaliće mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine, ali niko i nikad neće, kao ovih sedmero tvojih braće i sestara sa ove slike i sa naše klase. Tvoji Deana, Milijana, Ajna, Amina, Željko, Nebojsa i Emir. Volimo te neizmjerno. Falićeš nam, kao čovjek i kao vrhunski umjetnik. Neka ti dragi Bog podari smiraj i mjesto gdje ćeš se odmoriti i voziti na konjiću sa ringišpila, a ringišpil, konjić i sakriveni pogledi dva brata, nek ostane naša priča. Drugi ne bi razumjeli. Adio kumpanjo", napisao je Emir Hadžihafizbegović.



Na X stranici benda Zabranjeno pušenje oprostili su se od "tajnog člana", čiji frontmen, Sejo Sexon, je bio "duhovni brat" Harisa Burine, kako je to imao običaj da kaže glumac u nekim intervjuima.

"Rad s tobom je bio čista radost. Tvoje srce je uvijek bilo najveća čeličana Zenice. Volimo te i nosimo u duši zauvijek", navodi se. 

Poznato je da je Burina bio dio Glumačkog ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom od posljednjih intervjua, u podcastu "Opet Laka Show", otkrio je da je bio protjeran iz Beograda.

"Dvije godine prije rata ja sam bio stalni član Beogradskog dramskog pozorišta. Dakle, to je bilo jedno čudo, da pozovu jednog Bosanca iz Sarajeva da dođe...daju ti platu, glavne uloge, pored 1500 školovanih glumaca...Međutim, onda je došao taj period tog nacionalizma i Slobodana Miloševića, protiv kojeg sam ja protestovao. Dobio sam dva-tri upozoravajuća pisma gdje su mi zaprijetili da će mi otkinuti glavu nastavim li. Ja se nisam zaustavio. Ja sam bio na čuvenom koncertu Partibrejkersa i EKV-a...Ja sam tako platio, pretukli su me poslije jedne predstave i poslije se više nije moglo ostati tu", prisjetio se Burina.

O smrti poznatog glumca su pisali i mediji iz regije. Pogledajte pod kakvim naslovima su prenijeli vijest o smrti Burine neki regionalni mediji.


LIST DANAS


KURIR


TELEGRAF


INDEX.HR


JUTARNJI LIST


SLOBODNA DALMACIJA

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.