13.6.2024. 19:06
0
Bosanci na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj: "Prije sedam godina su me zvali iz NS BiH, odmah sam im rekao da sam izabrao Sloveniju"
Smotra najboljih evropskih selekcija biće otvorena sutrašnjim mečom između domaćina Njemačke i Škotske.

U mečevima Evropskog prvenstva ćemo moći uživati sve do 14. jula, kada će u Berlinu biti odigran finalni meč.

Kladionice kažu da je najveći favorit za osvajanje titule najbolje evropske reprezentacije Engleska sa 4.50 kvotom. Slijedi Francuska sa kvotom 5, te domaćin Njemačka sa kvotom 6. 

Među pet najvećih favorita su i reprezentacije Portugala (kvota 8) i Španije (kvota 8,5).

Nažalost, ni na ovom EURO-u nema reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali daleko od toga da nema Bosanaca.

U ovom članku ćemo govoriti o fudbalerima koji su ili rođeni, ili vuku porijeklo iz Bosne i Hercegovine a nastupit će u Njemačkoj.

Josip Šutalo

Boje susjedne Hrvatske, na Evropskom prvenstvu će braniti i Josip Šutalo, fudbaler Ajaxa.

Šutalo igra na poziciji stopera, a prošao je omladinske selekcije zagrebačkog Dinama. 

Sa Dinamom je osvojio četiri titule prvaka, a bio je dio reprezentacije Hrvatske koja je na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine osvojila bronzanu medalju.

Iduće godine, prešao je u Ajax za 20,5 miliona eura.

Šutalo je rođen u Čapljini, a kada je osvojio bronzu sa Hrvatskom, u rodnom mjestu mu je priređen doček na Trgu kralja Tomislava. Dočekalo ga je nekoliko hiljada ljudi.



Treba istaći da je Šutalo prošao sve "vrste" selekcije Hrvatske. Nije nikada govorio o tome zašto nije obukao dres Bosne i Hercegovine, zemlje gdje je, na kraju krajeva, rođen.

Za A reprezentaciju Hrvatske je debitovao u junu 2022. godine protiv Danske.


Mateo Kovačić

Fudbaler Manchester Cityja, Mateo Kovačić, nastupit će na još jednom velikom takmičenju za reprezentaciju Hrvatske.

Činjenica sa kojom se može pohvaliti je da je osvojio čak tri medalje sa Hrvatskom, a od toga dvije sa svjetskih prvenstava - srebro iz Rusije i bronzu iz Katara. Srebro za Hrvatsku nosi i sa UEFA Liga nacija.

Kovačić je rođen u Linzu, gdje mu i počinju prvi fudbalski koraci. Nakon toga, prolazi usavršavanje u Dinamu iz Zagreba, te 2013. godine za 11 miliona eura odlazi u Inter. Sa svojih 30 godina je nosio još dresove Real Madrida i Chelseaja.

Porodica Matea Kovačića porijeklom je iz Kotor Varoši, mjesta nedaleko od Banja Luke. Otac Stipo Kovačić je 1990. godine napustio Kotor Varoš i pokušao započeti novi život u Kanadi. Međutim, to mu nije odgovaralo, pa se vrlo brzo vratio u Europu i vjenčao u Austriji. Ondje se 1993. godine oženio Mateovom majkom Ružicom, a godinu dana kasnije rođen je Mateo. Mateovi roditelji u augustu 2007. godine prihvataju poziv Zdravka Mamića i sele se u Zagreb, gdje je Mateo igrao u Dinamu, ali su se kasnije vratili u Austriju.

Za seniorsku reprezentaciju "Vatrenih" je debitovao 22. marta 2013. godine protiv Srbije. 



Ante Budimir

Najbolji strijelac Osasune i peti najbolji strijelac španske La Lige Ante Budimir, zaigrat će za Hrvatsku na EURO-u.

Sa 32 godine, reklo bi se, da igra najbolji fudbal u svojoj karijeri, a a 17 golova i dvije asistencije ove sezone za Osasunu, to i potvrđuju.



Budimir je kasno debitovao za reprezentaciju Hrvatske, odnosno A selekciju. Tek 2020. godine dobio je poziv selektora Zlatka Dalića za mečeve Lige nacija protiv Francuske i Portugala.

I Ante je bio dio reprezentacije Hrvatske koja je osvojila bronzu u Kataru.

Inače, Budimir je rođen u Zenici, međutim, njegovi su bili iz sela Ozimica kod Žepča. 

"Rat i sve okolnosti su utjecale da napustimo dom i preselimo se u Hrvatsku. Otac je poginuo u saobraćajnoj nesreći, mama se žrtvovala za mene i sestre, sve nam je omogućila", rekao je Budimir za portal Reprezentacija.ba.

Prema riječima Budimira, iz NS BiH ga nikada nisu zvali.

 


Benjamin Šeško

Jedan od najvećih evropskih talenata, igrat će na svom prvom velikom takmičenju za reprezentaciju Slovenije.

Riječ o fudbaleru Red Bull Leipziga Benjaminu Šeški, koji je u taj klub stigao iz drugog Red Bull tima, Salzburga. Prije toga je nosio dres Domžala.



Šeško je za Sloveniju postigao već 11 pogodaka, a samo 18 godina, debitovao je za prvi tim. Tada je postao najmlađi debitant u historiji slovenskog fudbala, a pogotkom protiv Malte u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, postao je i najmlađi strijelac u historiji.

Benjaminova majka je iz Doboja, dok je on rođen u Sloveniji u Radeču, gradiću od dvije hiljade stanovnika na desnoj obali Save, na istoku ove zemlje. Karijeru je započeo u Krškom, s 15 godina je već plijenio pozornost skauta i menadžera, jer je u 23 utakmice zabio 59 golova u svom uzrastu. 

Nažalost, iz NS BiH niko nikada nije ni pokušao da privoli ovog supertalenta da postane "Zmaj".


Jasmin Kurtić

Iskusni slovenski reprezentativac, 35-godišnji Jasmin Kurtić, također će nastupiti na Evropskom prvenstvu.

Kurtić je nosio dresove 13 različitih klubova, od kojih je devet bilo iz Italije.

Trenutno je član italijanskog drugoligaša Sudtirola.

Za reprezentaciju Slovenije je upisao 91 nastup, a ovo će mu biti prvo veliko takmičenje u karijeri. 


Inače, i za reprezentaciju Slovenije je ovo prvo veliko takmičenje nakon Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Jasminovi roditelji su iz Bosne i Hercegovine, tačnije Banovića, a jednom prilikom je otkrio da su ga zvali iz NS BiH, ali da je odbio.

"Prije sedam godina primio sam poziv iz Bosne i Hercegovine, gdje su me htjeli u reprezentaciju. Ništa se nije dogodilo jer sam im odmah rekao da sam izabrao Sloveniju. Slovenija je moja država. U Sloveniji imam sve, prijatelje, ljude koje su mi dali hljeb i krov na glavom. To morate poštovati", rekao je Kurtić.

Pripremio: Ajdin Balićevac

*Prvi dio*
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.