10.6.2024. 20:05
0
"Nerealna su očekivanja naše javnosti. Ne možemo mi igrati kao Španci ili Italijani, jer nemamo Misimovića, Pjanića, niti slične igrače, već 'radnike'. Ukoliko ih Barbarez posloži, mislim da će to biti dobro"
Reprezentacija Bosne i Hercegovine je sinoć doživjela poraz u Empoliju, od reprezentacije Italije.

Aktuelni evropski šampion nas je pobijedio sa minimalnim rezultatom 1:0, a ovo je bio drugi meč selektora Sergeja Barbareza na klupi "Zmajeva".

O izvedbi reprezentacije BiH smo razgovarali sa sporskim novinarom Velidom Spahom.

"U svakom slučaju je bilo bolje nego protiv Engleske, a to se moglo i očekivati. Igrači su nakon prve premijerne utakmice kada su se mnogi od njih faktički upoznali i prvi put vidjeli u životu, nije bilo ni očekivati da protiv Engleske se može odigrati na nekom visokom nivou, posebno pred prepunim tribinama, a znamo kako je teško igrati u Engleskoj. Nakon te utakmice, bilo je pet-šest dana zajedničkog treninga za sve nogometaše. Upoznali su se, prišli na svoj način jedni drugima, a i stručni štab na čelu sa Sergejom Barbarezom je imao prostora da napravi neke stvari. Sa druge strane, svi znamo kakva je reprezentacija Italija i kako pristupaju prijateljskim mečevima, pa čini mi se da nam je i Italija donekle dopustila da igramo nešto kvalitetnije i bolje, jer ruku na srce, i ove šanse koje smo stvorili su zapravo došle kao plod grešaka italijanske reprezentacije što, naravno, ne umanjuje dobro stajanje na terenu naših igrača, ali iz tih grešaka smo došli do šansi, ne iz neke naše kombinatorike. Međutim, kombinatoriku u ovom trenutku, praktično, na početku ove reprezentacije, ne možemo ni očekivati, ali gledajući generalno, solidna ocjena može biti za onu sinoćnju izvedbu. Jednostavno, Italija je evropski prvak, Italija je klasa, Italija je igrala kući, Italija se sprema za EURO, a većina naših momaka, kao što rekoh, tek su se praktično i upoznali", kazao je Spaho.

Na pitanje kako se njemu čini Barbarez kao selektor, kaže da je uzorak mali, te da je to teško pitanje, ali da ima svoju viziju, ideju i želju. 

"Mislim da želi da protiv jačih reprezentacija igramo na ovakav način odnosno, nešto zatvorenije, sa nešto više igrača nazad. Oni koji pamte duže i koji se sjećaju, možda če se sjetiti onoga vremena kada je Blaž Slišković bio selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, kada je Barbarez bio jedan od ključnih igrača, te je u par utakmica protiv jačih rivala, kada smo u to vrijeme igrali sa tri štopera, a upravo je Barbarez igrao tog srednjeg čovjeka u našoj odbrani. Mislim da donekle Barbarez na tom rukopisu pokušava da protiv ovih jačih protivnika napravi nešto. Ruku na srce, igrači koji su igrali na stoperskim pozicijama nemaju taj Barbarezov kvalitet da iz zadnje linije iznesu loptu, ali mislim da ćemo na tome graditi igru u narednom periodu. Meni je zanimljiva bila njegova izjava, mislim da sam i u tom prenosu protiv Engleske to spominjao, nerealna su očekivanja naše javnosti. Ne možemo mi igrati kao Španci ili Italijani i igrati od noge do noge imati neku kreativnost, jer nemamo Misimovića, niti Pjanića, nemamo više te igrače, već imamo 'radnike' na terenu i ukoliko ih Barbarez posloži i izvuče ono najbolje iz njih što znaju, a čini mi se da to i pokušava, mislim da će biti dobro. Međutim, i mi moramo biti svjesni da nemamo kvalitet kao prije desetak godina, tako da je i pred Barbarezom i stručnim štabom jedan težak rudarski posao", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Velid Spaho.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.