19.12.2023. 10:53
5
Oglasili se iz SDA povodom zagađenja zraka u Sarajevu: "Vlast ne poduzima ništa"
FOTO: SDA
Prema podacima o kvalitetu zraka, Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad u svijetu, saopćili su iz Kantonalnog odbora SDA.

"Početkom ove godine, u Sarajevu je izmjeren najzagađeniji zrak u svijetu, a prije par sedmica u Evropi. Ranije, glavni grad Bosne i Hercegovine imao je duge epizode opasnog zraka, kada je mjesečni prosjek zagađenja skoro premašio Peking. 

Za to vrijeme, vlast u Kantonu Sarajevo ne poduzima ništa. Sve Trojkine strategije, programi i ekspozei su “pali u vodu”. Nema vanrednog zasjedanja Vlade, ne poduzimaju se nikakve mjere, niti je uspostavljen najavljeni Centar za upravljanje kvalitetom zraka.

Dok smrtonosno zagađenje i dalje ubija građane Sarajeva, nema više monitoringa, performansa, apokaliptičnih izvještaja domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, niti optužbi prema višim nivoima vlasti.

Možda zato što vlast na višim nivoima sada obnašaju oni koji su godinama lažno obećavali programe, strategije, peletare?

Ili zato što je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, Fond za zaštitu okoliša predala na upravljanje kadrovima HDZ-a, iako se najviše prihoda od zagađivača zraka ubire u Sarajevu, Tuzli, Zenici? S obzirom da je njegov prethodnik i stranački predsjednik Edin Forto prošle godine ukinuo subvenciju za plin, u borbi za smanjenje zagađenja, građani KS mogu unaprijed otpisati premijera Nihada Uka.

Dok su ekspozei puni lažnih obećanja i potrošenih fraza, dok na čelu resornog ministarstva bude NVO aktivista iz Zenice, dok direktori mijenjaju plan nabavki da bi kupili skupocjene mobitele, građanima se preporučuje da ostanu u svojim domovima.

Uz antikorupcijsku agendu, borba protiv aerozagađenja ostaje najpoznatiji zajednički marketinški trik Elmedina Konakovića i Naše stranke, primjenjen kroz jugoslovenski sistem par-nepar vožnje", navodi se u saopćenju KO SDA.

(Erna H.) 

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.