16.5.2024. 16:21
0
Krišto: BiH radi intenzivno na promociji novog plana rasta
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas u Kotoru na sammitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije o Planu rasta za Zapadni Balkan.

U uvodnom obraćanju Krišto je zahvalila domaćinu premijeru Crne Gore Milojku Spajiću za iskrenu posvećenost jačanju regionalne saradnje i stabilnosti, kao i evropskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiju na konstantnoj podršci BiH na evropskom putu.

U obraćanju sudionicima panela "Sadašnja situacija i planovi za budućnost - Novi plan rasta", Krišto je govorila o evropskom putu naše zemlje i važnim iskoracima načinjenim u proteklom periodu, a koji su rezultirali stjecanjem statusa kandidata i odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Istaknula je kako je BiH službeno Evropskoj komisiji poslala popis reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

"U vremenu koje je pred nama, dok finaliziramo narativni dio reformi kao i modus raspodjele sredstava, učinit ću sve da i u budućnosti zadržimo našu odlučnost te da međusobnom saradnjom, zajedničkim radom i povjerenjem konsenzusom dođemo do zajedničkog cilja“, kazala je Krišto.

Krišto je posebno istaknula da se u BiH radi intenzivno na promociji novog plana rasta na način da ukazuju na važnost njegove implementacije provedbom reformi, a koje se tiču vladavine prava, boljeg funkcioniranja institucija, osnaživanja poslovne klime i zadržavanja ljudskog kapitala u BiH, što sve zajedno dovodi do snažnijeg rasta ekonomije koji je potreban prije svega u BiH.

Na kraju obraćanja Krišto je iskazala uvjerenje da je uz sve izazove u BiH to najbolji način da se iskaže odlučnost i predanost evropskom putu, za koji u BiH postoji puni konsenzus i predstavlja glavni vanjskopolitički cilj svih konstitutivnih naroda i građana.

Kazala je kako će Bosna i Hercegovina u septembru ove godine biti domaćin sljedećeg sammita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.