19.5.2024. 11:22
0
Kulenović na Krugu 99: BiH nije postala članica UN bez suvereniteta, a pogotovo ne kao labava konfederacija ili unija
Iduće sedmice, 22. maja navršava se 32 godine punopravnog članstva naše države u Ujedinjenim nacijama. To je nesumnjivo najvažniji datum savremene pravno-političke historije Bosne i Hercegovine.

Tom dostojanstvenom činu prijema Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije nije se usprotivila niti jedna članica te najvažnije institucije i organizacije suverenih država svijeta. Brojni su razlozi za isticanje bosanskog nacionalnog dostojanstva i još većeg građanskog samopuzdanja i ponosa u odnosu na taj historijski događaj. Jer, tim činom, „BiH je nepovratno u svjetskoj zajednici suverenih nacija“, bez obzira sve scile i haribde kroz koje je prolazila i danas prolazi, naveo je Adil Kulenović na početku današnje sesije Kruga 99 o temi "BiH je nepovratno u svjetskoj zajednici suverenih nacija“.

"Za nas najvažnija činjenica da je BiH priznata kao nezavisna i suverene država koja posjeduje nedjeljiv suverenitet, a nije mogla ni imati sa republikanskim uređenjem, niti je imala preneseni suverenitet na niže oblike administrativnog uređenja. A pogotovo ne na etničke grupe i narode koji u njoj žive. Ona, dakle, nije postala članica Ujedinjenih nacija bez državnog suvereniteta, a pogotovo ne kao labava konfederacija ili unija suverenih država. Zbog toga, svi aktuelni propagandistički napori, politikantska migoljenja podjednako koliko i nove prijetnje nasiljem prema BiH, čak i onda kada su zamotani u kvazi naučne pamflete, osuđeni su na neuspjeh. Možda je zorni, visoki tretman Bosne i Hercegovine u procesu donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, posljednja potvrda suvereniteta bosanske nacije i svih njenih građana. I razlog naše odlučnosti", istakao je Kulenović.

Svakako, dodaje potpuno su razložni naši argumenti za kritike i iznevjerena a opravdana očekivanja tokom ove 32 godine punopravnog članstva u UN.

"Ona su uvijek bila bazirana na proklamiranim ciljevima i vrijednostima, poveljama, konvencijama i drugim dokumentima, upravo ove najvažnije organizacije za mir u svijetu. Dugo nam je trebalo da shvatimo, pa i krvavo, da su i Ujedinjene nacije i same ansambl realpolitičkih odnosa i opipljivih interesa u svijetu. Izvršeni genocid u Bosni i Hercegovini čiji je posljednji izraz bio u Srebrenici, najveća su ljaga na upravo na ovoj organizaciji mira u svijetu. Gazza je očito novi slučaj genocida koji se odvija pred licem čovječanstva. Kako god, Ujedinjene nacije su nam potrebne radi mira u svijetu, a reforme nužne radi reafirmacije osnovne uloge pred sve alarmantnijim prilikamau svijetu i potrebama za njeno djelovanje", zaključio je Kulenović.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.