24.5.2024. 17:25
0
Bećirović: Rezolucija o Srebrenici jedna od najvažnijih pobjeda BiH u 21. stoljeću
Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. stoljeću, izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, obraćajući se na konferenciji za novinare u Sarajevu.

- U odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Rusije, Srbije i drugih zemalja, bili smo u potpuno neravnopravnom položaju, ali smo u saradnji s našim saveznicima pobijedili - rekao je Bećirović po povratku iz New Yorka, gdje je jučer Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Bećirović smatra da Rezolucija o Srebrenici predstavlja malu satisfakciju za porodice žrtava genocida, te napominje kako trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama, i ne likovati i slaviti zbog ovog velikog diplomatskog uspjeha.

Ponovio je ono što smo do sada bezbroj puta mogli čuti - Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije uperena ni protiv jednog naroda, već predstavlja novu šansu za katarzu i priliku za raščišćavanje s presuđenim ratnim zločincima.

Uputio je riječi zahvale prijateljima i državama koje su pomogle da Rezolucija bude usvojena, a onda se osvrnuo na rezultate glasanja, rekavši kako su oni iznad njegovih očekivanja, imajući u vidu snažnu diplomatsku "mašineriju" s kojom je bila suočena naša zemlja.

- Velika je i ubjedljiva pobjeda - 84 glasa za i 19 protiv - smatra Bećirović, dodavši da 68 suzdržanih ne negira presude sudova Ujedinjenih nacija.

Pojasnio je da su mu mnogi od ambasadora upravo iz tih suzdržanih država direktno rekli kako priznaju genocid u Srebrenici. A i one će, uvjerava Bećirović, obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Ocjenjuje da su suzdržani uvijek podrška većini, a ne manjini, te napominje - da su suzdržane države imale namjeru srušiti Rezoluciju, glasale bi protiv.

Apelovao je da se ne nasjeda na propagandu i da se ne prave neprijatelji od onih s kojima Bosna i Hercegovina može i treba da sarađuje.

Poručio je kako tekst usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici ne može biti sporan nijednoj demokratskoj i civilizovanoj državi svijeta.

Govoreći o procesu izrade tog teksta, naveo je kako se radi o jednom od najkomplesnijih projekata koji je podrazumijevao brojne aktivnosti.

Bećirović ističe kako je u tu svrhu imao stotine sastanaka s predsjednicima, ambasadorima, premijerima i ministrima, te da skoro da i nema države s kojom nije imao neki oblik komunikacije.

Naglasio je da se u Rezoluciji nijednom riječju ne spominje Srbija, dodavši da ima želju da BiH razvija dobre odnose, međusobno poštivanje i uvažavanje sa Srbijom.

- Vrijeme je da i predsjednik susjedne Srbije shvati da je on predsjednik Srbije, a ne Srba. Ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje međunarodnog prava.

Inkluzivnost, ekonomski rast, regionalna saradnja i euroatlantske integracije trebaju biti smjer BiH u narednim godinama - zaključio je u svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.