29.5.2024. 21:32
0
Nazire se kraj agonije oko javnih emitera: Uskoro potpisivanje sporazuma o raspodjeli sredstava sa računa EPBiH
Početak kraja, nakon šest mjeseci agonije, konačno se nazire. Agonije uposlenika oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu - BHRT-a i RTV Federacije BiH.

Sastanak generalnih direktora oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu s Edinom Fortom, ministrom prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, održan - usmeni dogovor postignut. U narednim danima bi trebao biti potpisan Sporazum kojim će biti odblokirana sredstva od naplate RTV takse putem Elektroprivrede BiH, a koja će biti raspodijeljena javnim emiterima i to tačno kako zakon precizira, prenosi Federalna. 

Od decembra prošle godine na račun javnih emitera od naplaćene RTV takse nije legla nijedna marka. Plate i servisiranje usluga ugroženi. Vladajuća Trojka u javnosti je uglavnom iznosila zaključak da se menadžmenti ovih dviju kuća moraju sami dogovoriti i riješiti probleme. Simpatije prema BHRT-u nije krila, ali je shvatila da je RTV Federacije medij koji se ne može ignorisati. Nakon gašenja signala naše kuće, protesta upozorenja radnika BHRT-a, iznošenja argumenta u javnosti koji ukazuju na opasnost i gašenja i ugroženog poslovanja RTV Federacije, ali i BHRT-a, održan je sastanak koji donosi konkretna i dobra rješenja za oba javna emitera.

“U narednih nekoliko dana pokušat ćemo ispregovarati sporazum kojim će biti razriješeno pitanje raspodjela sredstava s računa Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kako bi u najskorijem mogućem roku mogle biti isplaćene plate”, naveo je ministar Forto.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović odlučio je postati dio rješenja višemjesečne krize. Radnici BHRT-a, podsjećamo, platu nisu dobili od 8. aprila, ali ni dva topla obroka.

“Na putu smo da pronađemo odgovarajuću opciju da se sredstva s računa Elektroprivrede od RTV takse koja se prikupljaju od 1. marta ove godine rasporede, makar to bilo privremeno rješenje, da bismo izašli iz situacije u kojoj se nalazimo zadnjih par mjeseci. Što se tiče BHRT-a, dat ćemo sve od sebe da budemo dio rješenja, a ne dio problema i nadam se da ćemo u vrlo kratkom roku imati i konkretan rezultat”, poručio je Karamehmedović.

I RTV Federacije BiH, čije je poslovanje ugroženo, na fonu je hitnog i konačnog rješenja u interesu obje kuće. Rješenje će omogućiti opstanak oba javna emitera, a bit će u skladu sa zakonom.

“Zahvaljući zajedničkim naporima svih strana, pogotovo ministarstva, koje je uložilo izvjesne napore da napravi izvjesnu konstrukciju koja se može načiniti u ovom momentu, dosta sam siguran na osnovu usmenih dogovora koje smo postigli da su oni postignuti u precizno definisanom zakonskom okviru”, istakao je Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH.

Sporazum o raspodjeli sredstava od RTV takse između dva javna emitera bit će potpisan u roku od nekoliko dana. Iz Samostalnog sindikata uposlenika Federalne radio-televizije izražavaju nadu u nesmetan rad i održivo poslovanje oba javna servisa, prije svega, zbog uposlenika koji su najviše ispaštali, a koji imaju svoje pravo na pošteno zarađene plate.

“Izražavamo zadovoljstvo i da radnici BHRT-a napokon dobiju zarađene plaće i da se rješava status na način kako je to i predviđeno i jedino razumno i moguće - da se uplaćuju redovno i neto zarađene plaće, a i svi doprinosi i porezi”, rekao je Ivica Pjanić, predsjednik Samostalnog sindikata uposlenika RTVFBiH.

Nakon rješavanja problema u vezi s finansiranjem oba javna emitera, očekuje se i brza ne samo politička akcija na donošenju novog Zakona o naplati RTV takse s područja cijele BiH. To će u budućnosti poboljšati finansijsku održivost i omogućiti ekspanziju u razvoju javnih emitera.

(Erna H.) 

BHRTFTV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.