28.5.2024. 12:57
0
Resorni ministar se ne oglašava: Radnici BHRT-a danas na protestu, a uposlenici FTV-a podsjećaju na svoje zahtjeve
FOTO: ilustracija
Upravni odbor Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo povodom trenutne situacije unutar Javnih RTV servisa sa sjedištem u Sarajevu, ponovivši ponovno svoje zahtjeve, a glavni zahtjev je potpis direktora BHRT-a na Ugovor o naplati RTV takse.

“Naša kuća Federalna radio televizija, svi naši uposlenici, nažalost, ponovo su izloženi nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka. Suština problema je odbijanje generalnog direktora BHRT-a da potpiše Ugovor o naplati RTV takse koji je bio na snazi do decembra prošle godine bez da je pronađen novi model prikupljanja takse za javne servise. Insistiraju na jednom drugom ugovoru, iako je zakon propisao koji je to omjer RTV takse”, saopćio je Sindikat RTV Federacije BiH.

Kako je istaknuto, takav prijedlog FTV odbija jer nije moguć i zbog toga što je zakonsko rješenje onakvo kakvo jeste –  omjer raspodjele je 50 posto u korist BHRT-a, a 25 i 25 posto entitetskim emiterima. Poručuju da bi svaka promjena i drugačija vrsta dogovora između tih emitera bila suprotna zakonu te da bi to bio novi problem i za Federalnu radio-televiziju, ali i za BHRT.

Sve na čemu insistira Samostalni sindikat uposlenika Federalne radio-televizije, kažu, usmjereno je ka nastavaku naplate rtv takse jer je to uslov da radnici imaju redovna primanja.

“I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju. Mi smo davno odustali od toga, te se vrlo štedljivo i odgovorno odnosimo prema poslu. Iako su naše plaće niže nego kod kolega na BHT-u i BH radiju – strpljivo vjerujemo u bolje dane za sve”, dodaju.

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva i Vladu Federacije BiH da hitno odgovori na namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine postajanje FTV-a i da radnici te televizije ostanu bez svojih primanja.

“I ovom prilikom pozivamo Vladu Federacije BiH da hitno uplati novac koji je namjenjen Javnom rtv servisu Federacije BiH jer je BHRT isti dobio i to u iznosu od 4 miliona konevertibilnih maraka, a mi nismo dobili ni feninga jednog”, poručuju.

U otvorenom pismu se Sindikat RTV Federacije BiH osvrnuo i na doprinose uposlenika BHRT-a koji im nisu uplaćeni od 2015. godine.

“Radno pravo to tretira kao povredu radničkih prava i tu nadležni sud može donijeti odluke, naredbe i presude da su prekršena prava radnika. S druge strane, neuplaćivanje doprinosa i poreza predstavlja krivičnu odgovornost. I to – ‘mi nemamo novca’ – ne predstavlja nužno opravdanje u smislu krivične odgovornosti. Postavlja se pitanje da li je Uprava BHRT-a izabrala neke druge stvari kao prioritet umjesto uplaćivanja doprinosa i poreza radnicima”, saopćili su.

Navode da su poslovanje, ali i plate uposlenika oba javna emitera pod velikim znakom pitanja te da svi zbog toga proživljavaju najteže dane “jer se upravo preko leđa radnika, Uprava BHRT-a bavi kadroviranjem na Federalnoj radio televiziji”.

Istaknuto je da prihoda od RTV takse nema jer ugovor odbija potpisati upravo Poslovodstvo BHRT-a, pa se uposlenici FTV-a pitaju: po čijem to nalogu Uprava BHRT-a bira sunovrat umjesto razuma i pošteno zarađenih plaća uposlenicima?

“Predložena od strane BHRT-a zaleđena sredstva – 25% su posljednjih šest godina pripadala Federalnoj televiziji i omogućavala joj opstanak, kao i servisiranje svih obaveza, uključujući i višemilionske uplate BHRT-u, počev od plaćanja kirije do iznajmljivanja studija, opreme i kadrova. Uprava BHRT-a i njihovi nalogodavci, sada bi ta sredstva da zalede i svežu omču oko vrata RTV Federacije jer znaju da sa samo 25% sredstava prikupljenih od RTV takse naša kuća ne može preživjeti”, ističu te još jednom postavljaju pitanje: “Koji je to motiv da BHRT predlaže ‘rješenje’ i dobije manje sredstava u situaciji kada najavljuju gašenje vlastite produkcije ali ne i skupe vanjske produkcije? U čijem interesu prijete potkopavanjem državnih institucija zahtijevajući da RTV Federacije i Elektroprivreda BiH urade nešto nezakonito, dok zakonito rješenje koje ih čeka na stolu i donosi im za 24 sata milionska sredstva – ne žele ni razmotriti ni potpisati, dok radnici nemaju redovnih plaća niti perspektive poboljšanja uslova rada, što je zaista potrebno nužno i hitno realizirati!”

Poručuju kako vjeruju da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, kako navode, potpuno precizni.

“Potpisom na zakonu temeljenih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo bi se daljne nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i Radio-televizije Federacije BiH”, stoji u otvorenom pismu Upravnog odbora Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.