30.5.2024. 8:39
0
Mioković: Za izbor novih sudija očekujem nove procedure
Dragan Mioković, povodom imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, za medije je govorio o planovima.

„Pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH što prije želim da vidim set fiskalnih zakona, izmjene i dopune Krivičnog zakona, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije“, rekao je Mioković.

Neizostavna pitanja bila su i ona o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH:

„Nakon skoro dvije godine Predstavnički dom izvršio je svoju ustavnu obavezu i popunio Ustavni sud BiH jednim nedostajućim sudijom. Već je došao zahtjev za popunu narednog upražnjenog mjesta i ja se nadam da ćemo u novoj situaciji biti značajno efikasniji. Želim vjerovati da ćemo u najskorijem vremenu ući u izmjene odluke o načinu biranja sudija. Samo je NS dala konkretan prijedlog izmjene. Želimo obavljanje razgovora s kandidatima, želimo to napraviti jednim parlamentarnim saslušanjem na način da u tom tijelu koje će razgovarati s kandidatima učestvovati predstavnik svake političke opcije, a treba i značajno preciznije propisati način samog izbora.“

Govorio je i o stanju na javnom servisu naglasivši da je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma formirana zajednička komisija oba doma Parlamenta koja će birati Upravni odbor RTVFBiH kako bi potom upravni odbor birao direktora. Podsjećamo, prošlo je deset godina kako je istekao mandat upravljačkim strukturama FTV-a.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.