19.6.2024. 19:02
2
Nihad Uk govorio o sigurnosti u Sarajevu: "Nadležni imaju kontrolu nad sigurnosnom situacijom, policija radi posao jako dobro"
FOTO: n1
Dok premijer tvrdi kako je Kanton Sarajevo predvodnik u digitalizaciji i modernizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, zdravstveni radnici Kantona Sarajevo, nezadovoljni svojim ekonomskim stanjem, najavljuju protestnu šetnju i to već sutra. O ovoj, ali i drugim aktuelnim temama za N1 je govorio Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

Proces digitalizacije ne isključuje značaj zdravstvenih radnika, i obrnuto, kazao je Uk, ističući kako digitalizacija povećava kvalitet usluga za zdravstvene osiguranike, ali jednako je bitno i da su radnici u zdravstvu zadovoljni.

Upravo zato Vlada KS je povećala koeficijent prvim kolektivnim ugovorom, i dogovor je bio da više neće biti protesta, iipak jedan od sindikata je odlučio da uđe u proteste, kazao je UK, ponavljajući kako je bitno da zdravstveni radnici budu zadovoljni.

“Mislim lično da ne postoji prostor za nezadovoljstvo među zdravstvenim radnicima, nije prošlo ni šest mjeseci otkad smo se rukovali, kazali da to važi 24 mjeseca, i Vlada će ostati iza tog dogovora”, dodao je.

Da li postoji šansa za nove razgovore?

“Postoji način i mi zakonski moramo sjesti, mi smo na Vladi već imenovali pregovarački tim, sješćemo da ih saslušamo”, kazao je, negirajući mogućnost da dođe do jednokratne isplate samo za zdravstvene radnike, jer vlasti ne žele da prave razliku između drugih kolektivnih ugovora.

Govoreći o procesu digitalizacije u zdravstvenom sektoru i šta ona podrazumijeva, Uk je rekao da je jedan od razloga provođenja ovog projekta da se smanji administrativni dio, koji u našem zdravstvenom sistemu zauzima ogroman procenat, daleko više nego igdje u Europi.

“Želimo olakšati građanima, želimo jedan centralni zdravstveni karton i da svaki doktor u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama i zaštiti podataka ima pristup tom kartonu”, naglasio je.

Komentirajući sugurnosnu situaciju u Kantonu Sarajeva, s obzirom na nedavne slučajeve ubistva, uključujući ubistvo u Vilsonovom šetalištu, Uk je naglasio kako nadležni organi imaju kontrolu nad situacijom u Kantonu Sarajevo.

“Nažalost takve stvari se dešavaju i dešavaće se u narednom periodu. Mene zabrinjava da je to bilo usred bijela dana na prometnoj šetnici, policija je adekvatno reagovala, napadač se predao“, kazao je premijer.

Smatra kako policija “jako dobro” radi svoj posao, ali da se dešava propust između tužiteljstava i sudova, jer počinitelji budu pušteni.

“Sistem treba nadograditi, ali po svemu sudeći policija jako dobro radi u sklopu svojih kapaciteta“, podvukao je.

Šta je s nedostatkom policajaca u KS?

Uk smatra da se radi o “sistemskom urušavanju sigurnosnog sektora proteklih decenija”, gdje se nije obnavljao kadar. Najavio je preko 250 novih policajaca ove godine, izrazivši žaljenje što ovaj broj ne može biti veći zbog nedostatka tehničkih kapaciteta. Naglasio je kako  ne postoji financijski problem, nego da su razlozi isključivo tehničke prirode.

Da li je teško naći adekvatne kadrove za policiju i radi li se o rpimamljivom poslu s obzirom na sigurnosnu situaciju?

U Kantonu Sarajevo to je itekako primamljiv poziv, ističe Uk, daleko primamljiviji nego za policajce u regiji.

“Mi taj problem nemamo, državne agencije imaju problem s platama i nepopularnosti tih pozicija, ali KS nema”, dodao je.

Govoreći o izgradnji tramvajske pruge za Hrasnicu i ekonomskoj opravdanosti tog projekta, Uk je naglasio da je izrazito zadovoljan tokom projekta.

“Uvijek ima izazova na gradilištima pogotovo na velikim infrastrukturnim projektima, radi se o izgradnji prve pruge nakon 40-ak godina, i radujem se tom projektu“, rekao je premijer.

Nije se složio s komentarima o ekonomskoj neorpavdanosti projkta, naglašavajući da Hrasnica nije industrijska zone, i da je cilj napraviti naselje mjestom kvalitetnog življenja.

“Da građani mogu od Vijećnice tramvajem doći do podnožja Ilidže, i popeti se žičarom na Igman. Planiramo dodatno razviti taj prostor, i evo ekskluzivno, to je prošlo proceduru kupovine zemljišta, Vlada KS je putem Stambenog fonda kupila zemljište na Ilidži neposredno pored tramvajske pruge, koja će uskoro prći prema Hrasnici, gdje će napraviti zgradu koja će biti na raspolaganju mladima”, najavio je Uk.

Negirao je i špekulacije da se cijeli projekt radi kako bi se izmjestila remiza s Otoke, a da bi tu nikle nove zgrade.

“Dosta stvari kruži zlonamjerno, to je apsolutno netačno, remiza ostaje na svom mjestu, ona ostaje i ostaće takva, preuredićemo je da bude lijepa društvena površina, gdje će ispod biti garaže a iznad košarkaška igrališta. Skreće se fokus javnosti s dobrih na loše stvari“, zaključio je za N1.

Nihad Uk
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.