16.6.2024. 14:07
0
Premijer Uk i ministrica Hota-Muminović Bajram proveli s mališanima bez roditeljskog staranja
FOTO: Vlada KS
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović danas su posjetili mališane koji žive u malom porodičnom domu u Sokolović Koloniji, a koji funkcionira u sastavu KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja" (Dom Bjelave).

Ovaj objekt osigurava smještaj i dom za 12 djece bez roditeljskog staranja, o kojim se u porodičnom okruženju vodi 24-satna briga.

"Nastavljam praksu da Bajrame provodimo s našim drugarima koji su štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Meni su porodična okupljanja prva asocijacija na Bajram i upravo zbog toga ministrica Hota-Muminović i ja smo danas ovdje, kako bi proveli vrijeme s mališanima, ali i uvjerili se kako u Kantonu Sarajevo dobro teče proces deinstitucionalizacije kada su u pitanju djeca bez roditeljskog staranja.  To je plemenit način rješavanja njihove situacije i nastavit ćemo ovim intenzitetom i dalje da radimo", naveo je premijer Uk.

Kako je dodao, Vlada KS ostaje opredijeljena za dalji razvoj ovog modela skrbi o djeci bez roditeljskog staranja.

Ne krijući da je uživala u društvu mališana, ministrica Hota-Muminović je navela da su je veoma obradovali pričajući joj o školskim obavezama i aktivnostima koje će provoditi na raspustu.

"Vidjeli smo da se mnogi od njih bave i sportskim aktivnostima. Ovo je jedan lijep porodični dom i rekla bih, veoma dobra osnova za daljnji rast u životu", navela je ministrica Hota-Muminović.

Amar Ećo, vršilac dužnosti direktora “Doma za djecu bez roditeljskog staranja" naveo je da Vlada KS i ovakvim posjetama, za praznike, pokazuje brigu za instituciju kojom rukovodi i mališane o kojima skrbe.

Podsjetio je da u ovome trenutku u Kantonu Sarajevo postoje dvije kuće i dva stana u kojima, osim u centralnom objektu na Bjelavama, žive djeca bez roditeljskog staranja.

"Trenutno nema kadrovskog kapaciteta da širimo koncept malih porodičnih domova, ali ćemo u narednom periodu i dalje nastojati poboljšati uslove za boravak djece u postojećim. Kada smo počeli s deinstitucionalizacijom ustanove bilo je određenih prepreka, ali ovaj model u međuvremenu pokazao izuzetno efikasnim i dobrim za djecu", naveo je direktor Ećo.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.