24.6.2024. 15:02
0
Drugostepena presuda: Markočević i Đukić oslobođeni optužbi za progon, ubijanje i mučenje civila u Tesliću
FOTO: ilustracija
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Predrag Markočević i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 27.11.2023. godine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 27.11.2023. optuženi Predrag Markočević i Marinko Đukić oslobođeni su od optužbe da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

- Optuženi su se teretili da su u periodu od aprila do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Teslić

Optuženi su se teretili da su, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, Predrag Markočević u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Teslić i Marinko Đukić u svojstvu šefa Kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti Teslić, kao rukovodni kadar Stanice javne bezbjednosti Teslić, zajedno s odjeljenjem vojno-policijske formacije pod nazivom "Miće", postupajući s diskriminatornom namjerom, svjesno učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić.

- Markočević i Đukić teretili su se da su na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić, navodilo se u optužnici Tužilaštva BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.