24.6.2024. 17:55
1
HDZ predlaže da eksploatacija svih sirovina, osim uglja, bude u nadležnosti kantona
HDZ je uputio amandmane na Prijedlog Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, kojima traži da kantoni imaju nadležnost u eksploataciji skoro svih prirodnih resursa.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH će 26. juna razmatrati ovaj prijedlog zakona. Jednim od HDZ-ovih amandmana se traži da resorna kantonalna ministarstva, kako je naglašeno, upravljaju:

Mineralnim sirovinama iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihova jedinjenja;

Svim vrstama soli i solnih voda i plinova koji se sa njima javljaju;

Geotermalnom energijom, geotermalnom i termalnom vodom, iz kojih se može dobiti i koristiti akumulirana toplota u energetske svrhe. To se ne odnosi na mineralne i geotermalne vode koje se koriste u ljekovite, balneološke i rekreativne svrhe ili vodu za piće i druge namjene, na koje se primjenjuju propisi o vodama;

Nemetalnim mineralnim sirovinama (abrazivi, azbesti, barit, bentonit, bijeli boksit, cementni laporci, dijatomit, dolomit, feldspat, fluorit, gips, grafit, kreda, krečnjak, kvarc, kvarcni pijesak, kvarcit, keramičke i vatrostalne gline, keramziti, škriljci, liskuni, magneziti, opekarske gline, pirofiliti, sumpor, tuf, talk, talkni škriljci, tehničko-građevinski kamen, arhitektonsko-građevinski kamen, ukrasno i poludrago kamenje, šljunak i pijesak za građevinarstvo izvan javnog vodnog dobra);

Svim sekundarnim mineralnim sirovinama koje se javljaju kao neiskorišteni ostatak dobijanja, oplemenjivanja i prerade primarnih mineralnih sirovina;

Svim nanabrojanim mineralnim sirovinama prirodnog porijekla.

Dakle, prema HDZ-ovom prijedlogu, kantoni bi upravljali eksploatacijom skoro svih resursa, osim uglja, ugljikovodika u čvrstom i plinovitom stanju, svih vrsta bituminoznih i uljnih stijena te ostalih plinova, koji se nalaze u zemlji i radioaktivnih mineralnih sirovina. Za prethodno navedene resurse bilo bi nadležno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Za razliku od HDZ-ovih amandmana, Prijedlogom Zakona, kojeg je utvrdila Vlada FBiH, predviđeno je da resorno entitetsko ministarstvo upravlja:

Energetskim mineralnim sirovinama;

Mineralnim sirovinama iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihova jedinjenja;

Svim vrstama soli i solnih voda i plinova koji se sa njima javljaju;

Geotermalnom energijom, geotermalnom i termalnom vodom, iz kojih se može dobiti i koristiti akumulirana toplota u energetske svrhe. To se ne odnosi na mineralne i geotermalne vode koje se koriste u ljekovite, balneološke i rekreativne svrhe ili vodu za piće i druge namjene, na koje se primjenjuju propisi o vodama.

Nadalje, Prijedlogom Zakona je predviđeno da resorna kantonalna ministarstva upravljaju nemetalnim mineralnim sirovinama, svim sekundarnim mineralnim sirovinama, koje se javljaju kao neiskorišteni ostatak dobijanja, oplemenjivanja i prerade primarnih mineralnih sirovina i sve nenabrojane mineralne sirovine prirodnog porijekla.

(Erna H.) 

HDZ
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.