24.6.2024. 18:29
0
Mioković otkrio šta će prvo uraditi ukoliko na njegovu adresu dođe dokument o “mirnom razdruživanju”
Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da ukoliko dobije dokument o "mirnom razdruživanju" entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine prvi njegov potez će biti Tužilaštvo BiH.

“To je direktno podrivanje ustavnog uređenja države. Ovo je veleizdaja”, objasnio je u emisiji “Dan uživo”.

Mioković je komentarisao i izbor direktora Federalne uprave policije poručivši, za razliku od političara iz HDZ-a BiH, da on “ne mora biti Hrvat”

Šta je sa izborom direktora Federalne uprave policije? Marinko Čavara iz HDZ-a je u programu N1 rekao da mora biti Hrvat?

Ovo je moja oblast. Nezavisnog odbora odavno nema, od prije 2022. Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH je veoma jasan i on propisuje način izbora direktora. Zakon kaže da federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor policije ne mogu biti iz istog naroda. U ovoj državi osim Bošnjaka i Hrvata ima i drugih nacionalnosti.

Može li izbor direktora FUP-a dovesti do određenih problema sa HDZ-om?

Važno je ispoštovati zakonsku odrednicu da ministar i direktor ne mogu biti iz istog naroda, a prije svega treba da bude profesionalac. On ne mora biti Hrvat.

Jeste li zadovoljni sigurnosnom situacijom u Federaciji?

U više navrata sam izjavio i sad ću ponoviti, u posljednjih godinu dana na području FBiH, posebno u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu desila su se teška ubistva koja su izazvala uznemirenje javnosti. Ta činjenica je usložnila sigurnosnu situaciju u Federaciji. U pripremi je tematska konferencija u vezi sa ovim. U utorak sam razgovarao sa federalnim minisstrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom u vezi sa sigurnosnom situacijom.

Kako komentarišete rad Isaka?

Što se tiče njegove i moje profesionalne saradnje ne mogu mu ništa zamjeriti. Sve informacije koje sam tražio, dobio sam na vrijeme.

Kako vidite navode da on estradizuje poziciju?

Procjenjujem da nisam adresa koja treba odgovarati na ovu vrstu pitanja, ali da sam ja federalni ministar ne bih to tako radio.

Prema ranijim najavama Milorada Dodika ove sedmice Vlada Republike Srpske trebala bi usvojiti sporazum o “mirnom razdruživanju”? Kako ćete se ponašati ako bi taj dokument došao na adresu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine?

Ako taj pravni nonsens budu upućen, iako sumnjam, i dobijem ga na sto – ja ću to tretirati kako treba. To nije političko pitanje, to je pravno pitanje. Taj materijal će istog momenta biti proslijeđen Tužilaštvu i ja ću u funkciji predsjedavajućeg tražiti očitovanje Tužilaštva. Dakle, prvi potez je Tužilaštvo jer je to direktno podrivanje ustavnog uređenja države. Ovo je veleizdaja.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.