22.7.2024. 16:01
0
Milorad Dodik pomilovao pet osuđenika: Evo koga je oslobodio?
FOTO: n1
Predsjednik RS Milorad Dodik pomilovao je pet osuđenika među kojima su bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i nekadašnji direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić, piše portal CAPITAL.

Dodik je iskoristio svoje zakonsko pravo, iako je Okružni sud u Banjoj Luci dao negativno mišljenje. 

Stojčinović je presudom iz jula 2021. godine osuđen na dvije i po godine zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, a presudu je u septembru 2022. godine potvrdio Vrhovni sud RS, te mu je zabranjen rad u državnoj službi. 

Sudovi su utvrdili da je svojim propustima načinio milionsku štetu gradu Banjoj Luci. 

- Imenovanom se daje pomilovanje, potpuno oslobađanje od preostalog neizdržanog dijela kazne zatvora - stoji u odluci koju potpisuje Dodik.

S druge strane, bivšem direktoru bolnice u Doboju Mladenu Gajiću će biti izbrisana presuda za nesavjestan rad u službi zbog koje je osuđen na devet mjeseci zatvora, koja je kasnije zamijenjena novčanom kaznom koju je platilo. 

Tužilaštvo ga je teretilo da je proveo javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za "Dom za starija lica Doboj" pregovaračkim postupkom ukupne vrijednosti 136.918 KM. 

Prema optužnici, umjesto ugovorene medicinske, isporučena je nemedicinska roba, te je tako oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. 

 - Mišljenje Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je vodio prvostepeni krivični postupak, negativno je, a mišljenje Ministarstva pravde RS je pozitivno - stoji u odluci o pomilovanju.

Pored njih dvojice, Dodik je pomilovao još nekoliko ljudi. Potpisan je za Mileta Simeunovića iz Teslića, osuđenog zbog nanošenja tjelesnih povreda. Za nanošenje teških tjelesnih povreda banjalučki Okružni sud je osudio Nenada Matića, kojem će također biti obrisana presuda. 

Ljubomiru Banjcu osuđenom za ugrožavanje javnog saobraćaja, odnosno za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo motociklista je također obrisana, piše CAPITAL.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.