6.9.2024. 9:46
0
Mirnes Ajanović krivičnom prijavom natjerao vlast na skidanje vjerskih obilježja sa policijskih vozila u RS
Predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović, podnio je krivičnu prijavu koja je rezultirala uklanjanjem vjerskih obilježja jednog naroda sa oklopnih antiterorističkih policijskih vozila “Despot” u Republici Srpskoj, shodno dostavljenom obavještenju Tužilaštva BiH Mirnesu Ajanoviću (T20 0 KTA0022129 22).

Krivična prijava: Mirnes Ajanović je 4. aprila 2022. godine podnio prijavu protiv članova Vlade RS i odgovornih lica Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a RS zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijska vozila.

Odgovor MUP-a RS: U odgovoru MUP-a RS Tužilaštvu BiH, navedeno je da su vjerski simboli korišteni tokom promotivnih ceremonija MUP-a RS, te da su nakon toga uklonjeni. Ipak, prema utvrđenim činjenicama od strane Tužilaštva BiH, obilježja sa likovima pravoslavnih svetaca ostala su na vozilima još godinu dana.
Kršenje zakona: Mirnes Ajanović je u svojoj prijavi ukazao na jasno kršenje državnih zakona, Zakona o slobodi vjere, Zakona o zabrani diskriminacije, te člana 145a. Krivičnog zakona BiH, koji zabranjuju diskriminaciju i izazivanje i raspirivanje vjerskog omalovažavanja i netrpeljivosti. Postavljanje vjerskih simbola jedne vjere na službenu imovinu, kao što su policijska vozila, vrši diskriminaciju i omalovažava prava svih ostalih građana, bez obzira na njihovu vjeru ili vjersko neopredjeljenje.
Reakcija građana – oštra osuda: Video objave Mirnesa Ajanovića zbog vjersko-policijskih vozila “Despot” izazvale su snažne reakcije građana oba entiteta u BiH i inostranstvu. Najoštrije je osuđeno postavljanje vjerskih obilježja na policijska vozila kao čin diskriminacije i poticanja vjerske netrpeljivosti. Oklopna antiteroristička vozila, koja svojim izgledom izazivaju (strah)(o)poštovanje, korištena su kao platforma za isticanje vjerskih simbola jednog od naroda u BiH. Time se kod ostalih građana, vjerski opredijeljenih ili neopredijeljenih, podsticalo osjećanje nesigurnosti i straha, posebno zbog činjenice da su ti simboli postavljeni na vozila u Republici Srpskoj gdje je jedan narod većinski dominantan. Ista reakcija bi bila da su na policijska vozila u FBiH postavljena islamska, katolička ili druga vjerska obilježja.
Pozitivni rezultati krivične prijave: Kao rezultat krvične prijave Mirnesa Ajanovića, vjerski simboli su trajno uklonjeni sa policijskih vozila, što predstavlja značajan uspjeh u borbi protiv diskriminacije građana i zloupotrebe javnih sredstava.
Mirnes Ajanović u Pritužbi Kabinetu Glavnog tužioca, Milanka Kajganića, naglašava važnost procesuiranja odgovornih lica kako bi se sankcijama spriječila buduća zloupotreba službenih i policijskih vozila i jasno pokazalo da je zakonski zabranjena svaka vrsta diskriminacije. Takođe, Mirnes Ajanović ističe da je skidanje obilježja jednog naroda sa javne imovine pozitivan znak, ali da je procesuiranje nužno radi očuvanja suživota i tolerancije u BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.