30.7.2024. 12:58
0
Udruženje reditelja demantuje Magodu: Kantonalno ministarstvo nije adresa kojoj smo se obratili
FOTO: facebook
Udruženje reditelja i rediteljica (URiR) u BiH jučer se oglasilo povodom, kako su naveli, katastrofalnog stanja domaće kinematografije. Pismo na ovu temu uputili su ranije premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšić, ali odgovor, ističu, još nije stigao.

Međutim, reakcija na njihovo saopćenje stigla je od ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Magode, koji je poručio kako Ministarstvo kulture i sporta KS u 2024. godini ulaže 2,5 miliona KM u kinematografiju, navodeći da je riječ o rekordnom iznosu za ovu namjenu.

- Do kraja godine osnivamo Fondaciju za kinematografiju KS. Dobronamjerne kritike i sugestije prihvatamo, a na neopravdane i neistinite odgovaramo činjenicama, dodao je Magoda.

Iz URiR-a BiH su odlučili demantovati navode Magode o "neistinama" u njihovom pismu upućenom Vladi FBiH.

- Sve izrečeno u pismu URiR je tačno, provjerljivo i komparativno u odnosu na regionalnu i evropsku praksu subvecioniranja i organiziranja kinematografske djelatnosti. Naše pismo se odnosi na entitetsku razinu vlasti gdje postoji zakonska mogućnost donošenja regulativa kojom se može urediti i razvijati kinematografska djelatnost, poručili su.

Također su pozdravili intenciju kantonalnog ministarstva za kulturu i sport o povećanim iznosima za film, ali ističu kako "to nije adresa kojoj su se obratili i koja ima ingerenciju za rješavanje statusa bosanskohercegovačke kinematografije".

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.