3.9.2024. 15:29
0
Mladi u BiH razočarani politikom: Skoro polovina ne vjeruje političkim strankama
Institut za razvoj mladih KULT objavio je istraživanje koje oslikava duboko nezadovoljstvo mladih u Bosni i Hercegovini prema političkom sistemu.

Prema rezultatima istraživanja, 48,1 posto mladih osoba nema nikakvo povjerenje u političke stranke, dok svega 3,1 posto njih izražava povjerenje u ove institucije.

Mladi u BiH politiku uglavnom doživljavaju kroz prizmu kriminala, korupcije, stranačkih zapošljavanja i nacionalizma. Anketirani su mladi u dobi od 15 do 30 godina, a rezultati su prikazani na konferenciji za medije koju su održali predstavnici KULT-a, Nevio Bruck i Aziz Đipa.

Pored opšteg nepovjerenja prema političkim strankama, istraživanje je pokazalo da mladi smatraju da njihovo glasanje ne može ništa promijeniti, što dodatno smanjuje njihovu participaciju u izbornom procesu. Skoro polovina ispitanika, 48,7 posto, vjeruje da se ljudi učlanjuju u političke stranke isključivo radi lične koristi, a ne radi doprinosa društvu.

Zanimljivo je da 52,6 posto mladih želi vidjeti BiH kao članicu NATO-a, dok njih 27 posto se protivi toj ideji. U pogledu članstva BiH u Evropskoj uniji, 38,5 posto mladih u potpunosti podržava tu opciju, pri čemu su mladi iz Federacije BiH pokazali veće entuzijazam u odnosu na mlade iz RS-a.

Istraživanje je također pokazalo da se mladi najviše informišu putem internetskih portala i društvenih mreža, ali rijetko provjeravaju tačnost informacija. Ovi rezultati ukazuju na značajan deficit političke pismenosti među mladima, ali i na duboko ukorijenjeno nepovjerenje prema političkim institucijama.

Predstavnici KULT-a istakli su potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se mladi uključili u politički proces i postali odgovorni građani koji će aktivno doprinositi razvoju svoje zajednice i države.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.