3.9.2024. 12:05
0
U paradajzu iz Bosne i Hercegovine otkrivena prisutnost kancerogenog teškog metala
U povrću iz Bosne i Hercegovine otkrivena je povišen nivo kancerogenog teškog metala.

Kako u ponedjeljak javljaju iz evropskog sistema za sigurnost hrane, u paradajzu iz BiH utvrđena je prisutnost jako štetnog kadmija. Pošiljka je kontrolirana na hrvatskoj granici, pa nije dospjela do prodajnih mjesta i u Hrvatskoj, saznaje Danica.

Rizik za zdravlje bio je ozbiljan pa je naloženo uništenje cijele pošiljke paradajza, kažu u EU sistemu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. U tom povrću ustanovljeno je 0,060 mg/kg kadmija, a nije dopušten ni najmanji stepen.

Olovo i kadmij su kancerogeni i vrlo štetni teški metali ako se konzumiraju u hrani, pogotovo u dužem razdoblju.

Kadmij u voće i povrće, primjerice, može migrirati iz umjetnih gnojiva, a nalazi se i u školjkama i lignjama. Kadmij se taloži u bubrezima i s vremenom dolazi do njihova oštećenja.

Početkom avgusta otkriven je kadmij u marelicama iz Moldavije. Srećom, sve se dogodilo prilikom analize uzorka na granici, pa je i ta pošiljka voća odmah uništena, piše Danica.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.