2.8.2024. 11:02
1
MUP KS se pohvalio da je smanjen broj saobraćajnih nesreća u Sarajevu: Smjernice daju rezultate, manje saobraćajnih nezgoda i poginulih osoba
FOTO: ilustracija
Kako je saopšteno iz MUP-a Kantona Sarajevo za 2,5 posto smanjen je broj saobraćajnih nesreća u Kantonu Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine.

“To znači da je zabilježeno 125 nesreća manje nego u istom periodu prošle godine, ali još značajnije je da je skoro duplo smanjen broj poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama. U pomenutom periodu, u saobraćajnim nesrećama na području Kantona Sarajevo poginulo je pet osoba, dok je u istom periodu prošle godine poginulo 9 osoba. Značajni su rezultati i u oblasti privremenog oduzimanja vozila od višestrukih prekršilaca. U toku 2023. godine oduzeta su 82 vozila, dok je za prvih šest mjeseci 2024.godine oduzeto čak 146 vozila”, naveli su.

Za navedene razultate ističu da je to rezultat primjene Smjernica za povećanje sigurnosti u oblasti saobraćaja koje policija intenzivno provodi.

„Sve su ovo rezultati primjene mjera iz smjernica, a na osnovu kojih je Uprava policije povećala broj policijskih službenika na terenu kroz angažman novoprimljenih policijskih službenika – u Jedinicu za saobraćaj primljeno 17 novih policijskih službenika, identifikovana su opasna mjesta i dionice na primarnoj mreži saobraćajnica KS, povećan broj radara, pojačan rad Jedinice za saobraćaj, pojačan rad vozilima „presretačima“, te povećan broj patrola u periodu od 19,00 sati do 07,00 sati na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu,“ izjavio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Također, Katica je naveo i šta su noviteti u KS.

Od 01.jula u primjeni su i body kamere kod policijskih službenika Jedinice za saobraćaj i siguran sam da ćemo vrlo brzo svjedočiti pozitivnim efektima, Na moj prijedlog, Vlada KS odobrila je Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo nabavku novih radarskih sistema sa foto registracijom koji će biti postavljeni duž glavne saobraćajnice, od Ilidže do Baščaršije i bit će multifunkcionalnog karaktera, te će uz visoku rezoluciju imati mogućnost očitavanja i analize registarskih oznaka vozila. Uporedo s tim radimo i na kapacitiranju ljudskim resursima kako bismo ubrzali dinamiku u obradi prekršaja koje radari zabilježe, kako više ne bi bilo kašnjenja. Osim toga, Vlada KS je prihvatila i prijedlog za izdvajanje sredstava za nastavak nabavke opreme za provjeru i akviziciju registarskih oznaka SPARTA-II. Ovaj sistem proširit će se na još 20 novih lokacija, a fokusirat ćemo se na unutrašnjost grada i postavljanje analitičkih kamera na gradskim saobraćajnicama i u gradskim naseljima, a sve u svrhu prevencije i smanjenja kriminala i saobraćajnih nezgoda,“ dodao je ministar Katica naglasivši da su ovi postupci u toku.

Tokom perioda januar-juni 2024. godine, u sklopu redovnih aktivnosti, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo kontrolisali su više od 100.000 vozila i vozača (oko 700 više nego u istom periodu prošle godine). Da smjernice daju rezultate i da se svijest učesnika u saobraćaju počinje postepeno mijenjati pokazuju i podaci da je prilikom ovih kontrola evidentirano značajno manje tehnički neispravnih vozila u saobraćaju, manje prolazaka vozilom kroz crveno svjetlo, manje vožnji bez korištenja sigurnosnog pojasa, manje vožnji bez položenog vozačkog ispita, kao i manje korištenja mobitela tokom vožnje.

Sa drugim nivoima vlasti ići će se u poboljšanje zakonske legislative.

MUP KS
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.