7.9.2024. 11:55
0
MUP KS i MUP USK: Dogovorena zajednička vježba specijalnih jedinica policije
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica boravio je u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona gdje ga je dočekao resorni ministar Adnan Habibija sa saradnicima i predstavnicima Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Među brojnim temama o kojima se razgovaralo, posebno mjesto imala je aktuelna sigurnosna situacija u ova dva kantona. Ministar Katica je iskoristio priliku da izrazi suosjećanje i uputi riječi podrške ministru Habibiji, ali i porodicama ubijenih i svim građanima Sanskog Mosta zbog nedavne tragedije u ovom gradu u kojoj su stradali uposlenici JU Gimnazija Sanski Most. Poručio je da MUP Kantona Sarajevo stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći i saradnju u ovom i drugim bezbjedonosnim izazovima i prijetnjama.

Prema riječima ministra Katice, MUP Kantona Sarajevo i MUP Unsko-sanskog kantona trenutno su se našli pred jednim zajedničkim izazovom za koji se nada da će ga uspješno prevazići u interesu svih građana.

"Razmijenili smo iskustva po pitanju nabavke testera na droge koje želimo primjenjivati u radu policije i tako povećati sigurnost naših građana. MUP Unsko-sanskog kantona je završio postupak nabavke i dobili smo značajna saznanja po tom pitanju, a sada ćemo zajedno raditi na donošenju podzakonskog akta, instrukcije ili pravilnika u ovoj oblasti kojim ćemo definisati način njihove primjene. MUP Kantona Sarajevo primijenit će istu ili sličnu metodologiju nabavke i primjene testera i siguran sam da će to biti dobro rješenje," izjavio je ministar Katica.

Ministri su razmijenili mišljenja i po pitanju migrantske situacije na području Bosne i Hercegovine. "Značajno je što smo razmijenili mišljenja i zauzeli isti stav po pitanju krivičnih djela krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta krivičnih djela vezanih za ovu oblast gdje su počinioci uglavnom migranti. Kanton Sarajevo i Unsko-sanski kanton najviše su pogođeni ovim problemima. Zajedno ćemo tražiti od Tužilaštva BiH da pokrene aktivnosti na tužilačkom i operativnom nivou kako bi se ovoj pojavi konačno stalo ukraj," poručio je Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

U dijelu sastanka na kojem se govorilo o konkretnoj saradnji policije ova dva kantona, konsultovan je i direktor Uprave policije MUP-a USK Amel Kozlica, a konferencijskim pozivom uključen je i policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Fatmir Hajdarević. S ciljem razmjene znanja, iskustava i djelovanja policijskih snaga dogovoreno je održavanje zajedničke vježbe specijalnih jedinica Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona u terminu koji će naknadno biti utvrđen. Zajednička vježba sa svim raspoloživim specijalnim jedinicama i materijalno-tehničkim sredstvima, pod nadzorom komesara Hajdarevića i direktora uprave Kozlice, održat će se na području Unsko-sanskog kantona.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.