2.8.2024. 18:35
0
Ovo su kandidati za načelnike sarajevskih općina
Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne kandidatske liste za lokalne izbore.

Kada su u pitanju općine u KS, stvari su manje-više bile već poznate, kako smo sedmicama ranije izvještavali, piše danas Dnevni Avaz.

U sarajevskoj Općini Centar pet je kandidata za načelnika. To su Srđan Mandić kojeg podržavaju NS i SDP, Dennis Gratz iz DF-a koji ima podršku i SDA i SBIH, Tarik Jažić kandidat ZNG-a i PZP-a, Sead Srna (NES) i Hajrudin Mulić (Demokratska stranka BiH). NiP Centar koji je u sukobu s načelnikom Mandićem odustao je od svog kandidata, ali odbio da podrži i Srđana Mandića.

U Starom Gradu pak gledat ćemo reprizu vanrednih izbora s kraja prošle godine. Dva su samo kandidata. SDP-ov Irfan Čengić će imati podršku stranaka Trojke i DF-a, dok mu je protikandidat SDA-ov Dženan Selimbegović.

U Novom Sarajevu su četiri kandidata za načelničku poziciju. Aktuelni načelnik Hasan Tanović nije kandidat. Umjesto njega, SDP je kandidirao aktuelni gradonačelnicu Benjaminu Karić, dok je SBiH uz podršku DF-a i SDA kandidovala Muamera Bandića. Kandidati su i Afan Kalamujić (ZNG i Platforma za progres) te nekadašnji načelnik Nedžad Koldžo iz stranke „Naprijed“.

U najmnogoljudnijoj općini Novom Gradu će se za poziciju načelnička boriti samo dva kandidata - dugogodišnji Semir Efendić (Stranka za BiH) uz podršku SDA i DF-a, dok je s druge strane Mirza Selimbegović (NiP) s podrškom cijele Trojke.

Samo dva kandidata su i na Ilidži. To su aktuelni načelnik Nermin Muzur (NiP) s podrškom stranaka Trojke, te SDA-ov kandidat Samir Lokvančić.

U Hadžićima je SDA za načelničku poziciju kandidovala Eldara Čomora, nezavisni kandidat je Sabahudin Kezić, a NiP-ov Enes Kazić. Ni u ovoj Općini Trojka neće izaći skupa, pa je zajednički kandidat NS-a i SDP-a Jazid Bajrić, dok je kandidat stranke Naprijed - Adis Merdanović.

U Vogošći je pak trojka jedinstvena, a kandidata su samo:aktuelni načelnik Migdad Hasanović (SDA) i kandidat stranaka Trojke – Fuad Abaspahić. Isto je i u Ilijašu gdje je kandidat SDA Nermin Hodžić, dok je kandidat Trojke Amar Dovadžija.

U Trnovu je kandidat SDA aktuelni načelnik Ibro Berilo, dok mu je protukandidat SDP-ov Bajro Lindov, prenosi Avaz.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.