2.8.2024. 20:36
0
Ko su kandidati za načelnike u Hercegovini: Dosta zanimljivih, ali i starih imena
Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, ponovo je kandidat HDZ-a BiH za tu poziciju. Bošković je na čelnoj poziciji grada na Bregavi već 20 godina, a za mjesto gradonačelnika će se boriti i Zoran Turković, koji je zajednički kandidat SDA i SDP-a, piše danas Avaz.

Kada je riječ o Čapljini, dugogodišnja vladavina Smiljana Vidića je kraju, jer je Iva Raguž kandidatkinja ispred HDZ-a BiH za poziciju gradonačelnice. 

Inače, Vidić je optužen za korupciju, a iako se još u aprilu izjasnio da nije kriv, suđenje će mu, zanimljivo, početi tek u narednoj godini.

No, u utrku za gradonačelnika Čapljine idu i Ajman Šoše iz SDA, Kristijan Falak,kao kandidat HDZ-a 1990, Pero Previšić ispred Čapljinske neovisne liste- Čapljina u srcu te Bosiljko Jukić, koji je kandidat Pokreta Hum, piše Avaz.

U Konjicu su kandidati za gradonačelnika, aktuelni Osman Ćatić iz SDA, koji je nedavno postao i predsjednik Kantonalnog odbora te stranke, Emir Đulić ispred SDP-a te Adnan Faladžić. On se prijavio kao nezavisni kandidat iako je dugi niz godina bio član SDA i kao njihov kadar u dva mandata bio ministar finansija HNK, prenosi Avaz.

Po novi mandat za načelnika Jablanice ide SDP-ov Damir Šabanović, a na megdan mu izlazi Emir Muratović iz SDA.

Aktuelni načelnik Neuma, Dragan Jurković iz HDZ-a BiH nema protukandidata. Nema iznenađenja ni kada je riječ o Općini Ravno. Jedini kandidat za načelničku poziciju je dugogodišnji načelnik Andrija Šimunović iz HDZ-a BiH.

U Čitluku će se Marinu Radišiću, aktuelnom načelniku HDZ-a BiH suprotstaviti Ivan Odak iz HDZ-a 1990.

U borbu za još jedan mandat ide i dugogodišnji načelnik Prozor/Rame Jozo Ivančević, koji je napustio „devedesetku“ i osnovao Ramsku narodnu stranku. Njegovi protukandidati su Luka Faletar iz HDZ-a 1990 i Slavko Bilić ispred HDZ-a BiH, piše Avaz.

U Širokom Brijegu aktuelni gradonačelnik Miro Kraljević broji mjesece svog posljednjeg petog mandata. Umjesto njega, HDZ BiH je kandidirao Ivu Pavkovića, a HDZ 1990 Žarka Lasića. U Ljubuškom će poš jedan mandat krenuti Vedran Markotić iz HDZ-a BiH. To mu neće biti teško, jer, zanimljivo je, nema drugih kandidata za poziciju gradonačelnika, baš kao i u Posušju, gdje po još jedan načelnički mandat ide Ante Begić iz HDZ-a BiH. U Grudama će, pak, aktuelnom načelniku Ljubi Grizelju protukandidat biti Tomislav Bandić iz HRS-a.

U istočnoj Hercegovini, vjerovatno će najzanimljivije biti u Trebinju, gdje se uz aktuelnog gradonačelnika, Mirka Ćurića iz SNSD-a za poziciju prvog čovjeka grada podno Leotara boriti i Lazar Rada ispred ispred Liste Nebojše Vukanovića-Za pravdu i red, a tu je i nezavisni kandidat Ranko Vučinić. Vukanović ima kandidata i za načelnika Nevesinja, a to je Strahinja Vujadinović. Aktuelni načelnik Milenko Avdalović iz SNSD-a će se uz njega boriti i protiv Aleksandra Šiljegovića iz Srpske radikalne stranke.

Iza nove kandidature aktuelnog načelnika Bileće Veselina Vujovića stoji SDS, a na tu poziciju žele i Miodrag Parežanin iz SNSD-a te Mihajlo Vujović iz Srpske radikalne stranke.

Vukota Govedarica će biti kandidat SDS-a za načelnika Gacka, a iz SNSD-a to je Srđan Milović, a Srđa Bjelogrlić ispred subjekta Naša Hercegovina. Za načelnika Ljubinja svoje kandidate imaju i SDS- Stevu Drapića i SNSD-Božu Ćuzulana. U Berkovićima je za načelnika SDS kandidirao Bojana Samardžića, a SNSD Milovana Škrbu.

U Istočnom Mostaru SDS-ov Božo Sjeran ide po još jedan mandat, a kandidata za načelnika u toj, jednoj od najmanjih općina u BiH, ima i SNSD, a to je Gordan Račić, prenosi Avaz.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.