3.8.2024. 20:39
0
Bivši pripadnik Crvenih beretki uhapšen u Tuzli: Plaćeni ubica koji je trebao biti na izdržavanju kazne
Plaćeni ubica i bivši pripadnik Crvenih beretki Predrag Ratković uhapšen je u Tuzli, saznaje Istraga.ba.

Njega su u petak navečer identifikovali inspektori obavještajnog odjela Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, nakon čega su specijalci proveli akciju u blizini Hotela Tuzla. 

Ratković je posjedovao srbijanske dokumente Nenad Dragosavac. Kod njega u momentu hapšenja nije pronađeno oružje. Bez obzira na to, Ratković će biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona koje bi trebalo odlučiti o njegovoj daljoj sudbini, kako piše Istraga.ba.

U martu ove godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Predraga Ratkovića na 16 godina zatvora za krivična djela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašteno korištenje tuđeg vozila u sticaju sa krivičnim djelom posebni slučajevi falsifikovanje isprave.

On je osuđen zajedno sa Stefanom Blagojevićem, također bivšim pripadnikom Crvenih beretki, zbog ubistva Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru.

Prije ove osude, Ratković i Blagojević su bili osuđeni na po 30 godina, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu presudu. U ponovljenom postpku Raković je kao suizvršilac dobio 16 godina, a Blagojević 20 godina zatvora. Presuda je u martu postala pravosnažna. Bez obzira na to Ratković je na slobodi, a prema informacija Istrage, za njim nije bila raspisana ni potjernica.

Osim presude za ubistvo Bjelanovića, Ratković je osuđivan i za pokušaj ubistva. Mediji u Srbiji su ga dovodili u vezu sa bajkerskom kriminalnom skupinom Banditosi, navodeći da je u pitanju plaćeni ubica.

Ratković je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, odnosno crvenih beretki kojima je komandovao Milorad Ulemek Legija.

“Ratković je tokom rata u BiH bio pripadnik jedinice “Vukovi sa Drine”, koje su zvali i “Crvene beretke”, i tu je i stekao vještinu baratanja oružjem. Bio je blizak sa Boškom Radonjićem, jednim od vođa srpskog podzemlja, a posljednjih godina i sa bajkerskim grupama. Najprije sa ‘Hells angels’ i njihovim vođom Miljanom Vukovićem. Međutim, prošle godine Ratković je došao u sukob s ‘Anđelima’, posvađao se s Vukovićem, nakon čega se priključio suparničkoj ekipi ‘Banditosima'”, objavio je prije devet godina srbijanski Blic, pozivajući se na izvore iz MUP-a Srbije.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.