7.8.2024. 15:59
0
Ipak nisu obustavljeni radovi na vrelu Une: Čeka se izlazak inspektora, aktivisti i dalje na terenu
Iz Fondacije Atelje za društvene promjene Act, koja je posljednjih dana uključena u borbu za spas vrela rijeke Une, kazali su Faktoru da radovi na gradnji hidroelektrane nisu stali.

Ističući da borba aktivista nije prestala, kako pišu mediji, odnosno da nisu obustavljeni radovi na izgradnji male hidroelektrane (mHE).

- Investitor trenutno ne vrši radove iako je sva mašinerija još na terenu. Predstavnik intvestitora je čak rekao aktivistima da će oni sačekati nekoliko dana dok ne izađe inspektor. Bio je jučer najavljen početak njihovih ponovnih radova, ali to se nije desilo.

Naša pretpostavka je da je razlog što su naši brojni aktivisti okupljeni tamo. Sutra će doći na lice mjesta državni okolišni inspektor Republike Hrvatske koji će utvrditi stanje. On ima nadležnost da izvrši naređenje za prekid radova. Brojni mediji su prenijeli neprovjerenu informaciju da je došlo do obustave radova, a kolege iz lokalnog Udruženja "Srb" su to demantirale. 

Mi smo se udružili u ovoj borbi za Unu. Smjenjujemo se, kako kad ko ima vremena. Ali tu se lokalno stanovništvo udružilo, oni su stalno gore, a mi im pružamo podršku - kazala je za navedeni medij Azra Berbić iz Fondacije Act.

Iz Udruženja "Srb" ističu da je "Ministarstvo zaštite i okoliša i zelene tranzicije Hrvatske utvrdilo da su učinjeni propusti u procesu ishodovanja dozvola za izgradnju mHE i informacije dostavilo na postupanje državnom inspektoratu".

- Za razliku od resornog ministarstva, inspektorat ima nadležnost da obustavi radove i iskreno se nadamo da će to i učiniti. Prema najavama, njihov izlazak na teren očekuje se sutra, 8. augusta. Do tada, heroji hrabro i odlučno onemogućavaju nastavak radova na devastaciji vrela Une - istakli su. 

Berbić ističe da bi radove trebali zaustaviti iz nekoliko razloga - jer su neposredno pored vrela Une počeli radovi, zbog činjenice da je lokalno stanovništvo ostalo bez snadbijevanja vodom, a vidljiva je i gruba devastacija korita rijeke što je potpuno nedopustivo.

- Prva dozvola za izgradnju mHE izdata je 2013. godine, prije nego je Hrvatska ušla u EU. Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se to ne desi - poručila je Berbić. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.